Збогом логико

Вријеме читања 2 минута

Уђосмо у неко ново стање. Иако још нико није свјестан нити информисан које, Национално координационо тијело за заразне болести га је објавило. Стање подразумијева прекид школе у свим предшколским, школским и високошколским установама, посебан режим у малопродајама, ноћним клубовима, угоститељским објектима, забране било какве врсте окупљања и наравно, забрана народног бунта против Закона о слободи вјероисповјести – ЛИТИЈЕ.

Свакако, све ово има итекако смисла. Над свијетом се надвила озбиљна опасност COVID 19 – корона вирус. Нажалост, овај вирус је по досад доступним подацима однио 7128 живота, заражена је 181331 особа, а опоравило се 78328 лица. Забрињавајућа статистика, осим непоправљивим анархистима.

Али, да се ми вратимо себи у Црној Гори. Званично, ми смо једина земља у Европи у којој нема нити један случај обољелих од болести изазваном овим вирусом. Наравно, то треба да нас радује. Међутим, да ли је све баш тако, тј. нешто не штима. Да кренемо од једине ствари коју смо кроз школовање непрестано користили – логика. Они који су се сусретали са програмирањем знају, у питању је (IF- THEN – ELSE) АКО-ОНДА -ИНАЧЕ. Логички ствари изгледају овако. Под предпоставком да је тврдња координационог тијела тачна, да у Црној Гори нема заражених, намеће се питање зашто су уведене «мјере» у овом обиму. Сасвим довољно је, наравно и неопходно у том случају затворити границе, а живот унутар државе се наставља «нормално». Кад су већ границе «затворене», зашто се људи који долазе у Црну Гору, без обзира на држављанство, не подвргну тестирању на присуство вируса? Онда долазимо до оправдане сумње, да имамо државу  чије су границе бушне као швајцарски сир. Ако се не раде тестирања, отпада тврдња да нема заражених. Даље – тестирања могу да се не раде из два разлога: или немамо тестове или немамо оспособљене кадрове да их раде. Лично мислим да кадрове имамо. Да се вратимо до границе накратко. Логика налаже, ако све претходно о тестирању није тачно, значи да имамо државу која не може да контролише сопствене границе или неће. Разлоге за то сами осмислите.

Поред мора неиспуњених логичких услова улазимо у бесконачну петљу из које излаз као одговор морамо сами да тражимо, јер нам званичници ништа, као и обично, не нуде. Наравно оваквој власти то највише прија. У тим водама нагађања, шпекулација и гласина, најбоље се сналази. Дебљи крај увијек западне народу, као оне новинаре што  «шире дезинформације», одважне грађане, посланике, Владике и свештенство ако не ћуте. Ћутање је злато, неко рече. Власт купује вријеме и то је одвећ свима јасно, а да је све труло одавно смо упознати!

Очигледно, пропуштени су часови логике или…

Б.Боричић 

One thought on “Збогом логико

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest