ZELENSKI: Ako padne Bahmut, moraćemo da pregovaramo sa Rusima

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će gubitak Bahmuta biti politički poraz za Kijev i da će uticati na raspoloženje ukrajinskih vojnika, što bi moglo da dovede do opšteg poraza Ukrajine u ovom sukobu.

„Gubitak Bahmuta neće značiti samo politički poraz, već bi mogao da dovede do našeg opšteg poraza. Zatim, uslediće pritisci kako od naroda tako i od međunarodne zajednice, da napravim kompromis sa Rusijom „, rekao je on u intervjuu za „Asošijeted pres“.

Prema njegovim riječima, do ovoga će doći jer će Ukrajinci biti umorni, a svaki poraz u ovoj fazi sukoba mogao bi da potkopa moral ukrajinskih trupa.

„Ovo je za nas više politički nego taktički poraz“, naveo je on, pijuckajući čaj u vozu državne željeznice.

„Naše društvo će se osećati umorno. Naše društvo će me podsticati na kompromis sa njima (Rusijom)“, rekao je Zelenski, napominjući da još nije osjetio takav pritisak.

Američka agencija navodi da su komentari Zelenskog bili priznanje da bi gubitak bitke za Artjomovsk „bio više skup politički poraz nego taktički“.

Zelenski je naglasio da je izuzetno svjestan da je sav uspjeh njegove zemlje zahvaljujući međunarodnoj vojnoj podršci, posebno iz Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope i dodao da ga brine da bi smjenjivanje političkih snaga u Vašingtonu moglo uticati na rat.

„Sjedinjene Države zaista razumiju da ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobjediti“, istakao je on, prenosi RT.

Podsjetimo, mnogi u Sjedinjenim Državama — uključujući republikanca Donalda Trampa, bivšeg američkog predsjednika i aktuelnog kandidata za 2024., postavili su pitanje da li Vašington treba da nastavi da šalje Ukrajini milijarde dolara vojne pomoći. Trampov republikanski rival, guverner Floride Ron DeSantis, takođe je sugerisao da odbrana Ukrajine u „teritorijalnom sporu sa Rusijom nije značajan prioritet američke nacionalne bezbednosti“.

 

 

 

pogled.me/politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest