Женско стваралаштво Берана

Културно – умјетничка манифестација под називом “Женско стваралаштво Берана”, одржана синоћ у изложбеној сали Полимског музеја.

Циљ  ове изложбе по ријечима менаџера пројекта , Радула Ненадовића, био је да се на једном мјесту окупе жене Берана које су оставиле трага у књижевности, сликарству, музици и  умјетности, представи њихов рад и стваралаштво.

Савјетница за културу у Општини Беране, Јелена Божовић, прогласила је манифестацију отвореном и том приликом истакла задовољство што се на овај начин обиљежава  Осми  март, Међународни дан жена.

„Обиљежавамо га не на начин на који ће се жена силом наметнутих савремених прилика једном у години осјећати посебно, већ да представимо жене које раде и стварају умјетничка дјела која су вриједна и трајна на задовољство свих нас. Начин на који ми данас обиљежавамо Осми март другачији је. Ових дана у нашем граду одржан је фестивал у чијем фокусу је било женско књижевно стваралаштво, одржан је спортски турнир за жене у рукомету, вечерас опет говоримо о женама које дјелују у сфери културног живота нашег града. То је велики искорак и заиста ми је драго што смо ових дана на такав начин у нашем граду обиљежили Осми  март“, нагласила је Божовић.

Она је додала да су представљене жене из различитих области стваралаштва, умјетнице: пјесникиње, књижевнице, музичарке, угледне и узорне жене које представљајући себе кроз своја дјела представљају и све жене овог града.

„Жене које су вечерас са нама и чији рад желимо да истакнемо су наше пријатељице, колегинице, суграђанке. Ми их познајемо, цијенимо њихов рад и цијенимо њихов допринос заједници. Њихова дјела су важна, не само данас и овдје, већ су била важна и кроз времена  у којима смо били ускраћени за њихово стваралаштво. То је мотив и суштина цијеле борбе за равноправност која се данас различито па нажалост и врло негативно перципира“, закључила је Божовић.

У каталогу који је за ову прилику штампан нашао се велики број умјетница из Берана а неке од њих су учествовале у програму који је изведен у Полимском музеју. Поштоваоци умјетности сликарске радове беранских умјетница могу погледати у изложбеном простору Полимског музеја.

Догађај је финансиран од стране Министарства културе Црне Горе и Општине Беране а организатор је Полимски музеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest