Златни кавез

Пише: Небојша Бабовић, пол. хроничар

Док се протеклих мјесеци једна струка бавила сузбијањем короне, она друга, изворна црногорска струка, је у њиховој сјенци наставила да ради на сузбијање цркве. Док је прва струка правила план отварања земље, друга струка је радила на затварању својих грађана. Док је струци у бијелим мантилима циљ био ковид-19, струка у кожним мантилима је тражила вакцину против спц-1219. За прву струку навија цијели свијет, за другу нико. Тачније нико и ништа.
Хапшење Владике и свештенства јесте шокирало, али немамо право да будемо изненађени. Имамо право да говоримо и демонтирамо њихове лажи, посебно оне о потреби поштовања закона и уставног поретка.
Од самог почетка окупљања у Никшићу, полиција је имала законско право да организаторе и учеснике упозори да скуп није пријављен и да их замоли/захтјева да се разиђу ако такав скуп може угрозити безбједност и здравље људи. Полиција то није урадила, иако јој је за то био потребан један мегафон и један добронамјеран командир који би разговарао са свештенством. Умјесто тога, допустили су да народ преплани никшићке улице. Овај народ није изашао ни на чији позив, осим оног позива који носи у срцу. Полиција није реаговала ни након литије, док се није огласио Наполеон са трико мајицом и запријетио силом. Ово најбоље показује и неспособност првог полицајца, коме на зиду канцеларије вјероватно пише „Удри народна милицијо“.
Реакција полиције је услиједила након величанствене литије, а на позив фантомског НКВДТ-а државном тужилаштво и врховном државном тужиоцу да „најхитније, одмах вечерас, без икаквог одлагања и устезања, предузму законске мјере из своје надлежности и процесуирају организаторе противзаконитог и високо епидемиолошки ризичног јавног окупљања.“
Разумљив је тон тијела којим предсједава први пољоприведник Владе да наређује свима и свакоме. Навикло је. Међутим у прав(н)им државама се поштује начело одвојености власти. Тужилаштво је орган који поступа по закону и самостално оцјењује да ли је дошло до повреде закона. Нико нема право да на њих утиче, а посебно да им наређује којом брзином и на који начин ће радити свој посао. Нико нема право у прав(н)им државама да будем прецизнији.
Након што се достојанствени и мирни скуп десио, нису настале никакве посебне околности. Због тога је крајње неразумна одлука полиције и тужилаштва да се Владика и свештеници процесуирају у глуво доба ноћи. Закон (смијешна ријеч у Црној Гори), али закон и Устав (још смјешнија) предвиђају да се не крши достојанство човјека. Позивањем свештенства да под окриљем мрака буду привођени прво у суд, а онда и код тужиоца показује одсуство бриге за људско достојанство логике здраве памети. Давно је речено да је јутро паметније од вечери, али њима очигледно и није до памети. Очигледна је била жеља да уз Владику буде што мање људи, како би изазвали инцидент у ком би полиција брутално интервенисала користећи надмоћ у техници.
Човјек би кроз ове ноћне акције против цркве помислио и да у власти има мало страха, јер све одлуке везано за Цркву доносе по ноћи, како би их што мање људи видјело. Мада, добро знамо и ко најчешће ради по мраку осим чистача улица.
Све што смо видјели и што ћемо видјети говори да није угрожен само Владика и црква, него и сваки грађанин који не жели да живи у златном кавезу који му је ова мафиократска структура направила и назвала га Државом са великим Д.
Режимска Телевизија Црне Горе је синоћње догађаје описала на други начин, али истина прогледа, макар и случајно. Вечерас се на РТЦГ приказује ремек дјело маестра Живка Николића – „У име Народа“. У најави буквално пише: „У филму је приказано перманентно пропадање друштва које је огрезло у неморал, корупцију, особењаштво, хипокризију и политичку репресију. Локални моћници становницима индустријског града укидају право на живот“. Бољег и прецизнијег описа данашње Црна Гора није до сада било. И можда по први пут у својој деценијског историји служења режимима, РТЦГ је објавила истину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest