Tramp skinut sa glasačkog listića

Foto: Jutjub printskrin/CNBC Television

Nakon što je to uradila američka savezna država Kolorado, ime bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) skinuto je sa glasačkog listića i u državi Mejn.

Državna sekretarka države Mejn Šena Belouz (Shenna Bellows) uklonila je Trampa sa predsjedničkih izbora u toj državi prema klauzuli o pobuni u američkom Ustavu, prenosi „Beta“.

Odluka je usledila posle decembarske presude Vrhovnog suda u Koloradu kojom je Trampa izbacio sa glasačkih listića.

Obje odluke su istorijske. Sud u Koloradu bio je prvi sud koji je na predsjedničkog kandidata primijenio rijetko korišćenu ustavnu zabranu protiv onih koji su „učestvovali u pobuni“.

Belouz je prva zvaničnica koja je jednostrano izbacila predsjedničkog kandidata sa glasačkog listića prema toj odredbi.

Državna sekretarka rekla je da Tramp nije kvalifikovan zbog svojih postupaka koji su doveli do pobune na Kapitolu hilu 2021 godine.

Ali obje odluke su na čekanju dok traje pravni proces. To znači da Tramp ostaje na glasačkim listićima u Koloradu i Mejnu i da je njegova politička sudbina sada u rukama Vrhovnog suda SAD.

Belouz je demokrata, bivši šef ogranka američke unije za građanske slobode u Mejnu, i često kritikuje Trampa na društvenim mrežama.

Trampovi advokati zatražili su od nje da se povuče iz slučaja jer u objavama na društvenim mrežama napad na američki Kapitol 6. januara naziva „pobunom“.

Ona je to odbila, rekavši da ne odlučuje na osnovu ličnog mišljenja. Belouz kaže da je Tramp „tokom nekoliko mjeseci, a kulminiralo je 6. januara 2021. godine, koristio lažnu priču o izbornoj prevari da rasplamsa svoje pristalice i usmjeri ih na Kapitol“.

Dodala je da je njena dužnost da poštuje izborne zakone u svojoj državi i da se nada da će „Vrhovni sud rešiti ovo pitanje širom zemlje“.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest