Русија, Иран и Турска против једностраних санкција Сирији

У заједничкој изјави на 16. међународном састанку о Сирији на платформи Астан, одбачене су све једностране санкције према тој земљи, поручивши да би санкције биле у супротности с међународним правом и повељом Европске уније, поготово за вријеме тренутне ситуације с пандемијом корона вируса.

фото: aljazeera

У заједничком саопшењу предсједника три државе наводи се да су потврдили суверенитет, независност, јединство и територијални интегритет Сиријске Арапске Републике, као и да принципе повеље ЕУ-а треба поштовати, преноси Тањуг, позивајући се на Тасс
Русија, Турска и Иран такође су нагласили у документу потребу за потпуним примјенама свих споразума о сиријском Идлибу.

“Детаљно је прегледана ситуација у подручју Идлиба и неопходно је да се у потпуности одржи мир на терену”, наводи се у саопћењу.

Амерички предсједник Joe Biden продужио је у мају санкције против Сирије за још једну годину.

Санкције обухватају низ рестрикција које је Washington уводио између 2004. и 2012. године.

Те санкције посебно укључују замрзавање средстава одређених особа и правних лица у САД-у, као и забрану извоза одређених категорија робе и услуга из САД-а у Сирију.

У објави Бијеле куће пише да је Биден продужење санкција образложио тиме да “активности и политика сиријског режима, међу којима су погледи на употребу хемијског оружја и подршка терористичким организацијама”, представљају изузетну пријетњу за националну сигурност, вањску политику и економију САД-а.

извор: aljazeera

One thought on “Русија, Иран и Турска против једностраних санкција Сирији

  1. „…..Замрзавање средстава одређених особа и правних лица у САД-у“: Одлична санкција, да стави на знање неким Сиријцима да нема ништа од пара које су зарадили вршећи послове квислинга.
    „…..као и забрану извоза одређених категорија робе и услуга из САД-а у Сирију“. Одлична санкција, да одуче неке Сиријце од увоза америчких гована у Сирију.
    Може се рећи да су ово благонаклоне санкције Џоа Бајдена.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest