40 година од првог емитовања пилот епизоде „Мућки“

На данашњи дан, тачно 20:30, пре 40 година почела је са емитовањем серија Мућке.
Џон Саливен је у школи био мангуп. Већ са дванаест година је продавао другим ученицима своје идеје за оправдања. Школа га није превише занимала. Долазак у школу новог младог наставника књижевности Џима Троверса и другачији приступ у коме се трудио да књижевност не изгледа усијено академски, код Џона је пробудила љубав према писању. Троверс је приметио да Џон другачије размишља од друге деце. „Задао сам разреду да напише есеј“, присећа се наставник, „рекао сам им“: Имате трке на хиподрому, напишите ми кратку причу с било ког аспекта. Рецимо, неко је кладионичар или можда неко полагање опкладе. И сви су то урадили. Осим Џона Саливена. Он је написао из угла коња, који учествује у трци, што сам сматрао апсолутно фасцинантним“.

Фото: Википедија

Ипак школу је напустио са 15 година, што је било уобичајно у радничким породицама, радио је као курир у новинској агенцији, прао је половне аутомобиле, продавао је ствари на пијаци и разносио гајбе пива. На предлог друга Сандерса, који је радио са њим у пивари -„забавни смо, треба да пишемо приче и шаљемо ББЦ-ју,“ пристао је да им пошаље неке своје идеје. Одмах је купио стару писаћу машину у локалном шопу „Ковчег с благом“. Приче су редом одбијане, али Саливена је барем писање спасло да не пије превише пива. Разочаран константним одбијањима, прихватио је посао водоинсталатера, али је убрзо схватио да је погрешио јер је правио огромне поплаве. На телевизијску зграду ББЦ-ја гледао је као на замак који треба освојити. Укапирао је да треба тамо да се запосли на било ком месту, како би лакше потурио своје идеје. Убрзо је добио посао на одељењу за реквизите.А затим је успео да напише пар скечева за телевизијски шоу, да би за само годину дана рада на телевизији, постао сценариста ситкома „Становник Смит“, Након неколико успешних пројеката, уследиле су „Мућке“. Гледаност је била врло скромна, најгледанији ситком је имао 10 милиона више гледалаца. Ентузијазам је опао и после три сезоне, сви су се сложили да је серија морала да остави већи утисак, а Џону је саопштено да пише нови пројекат. А онда се изненада десио штрајк техничара на телевизији, програм се нечим морао попунити, па су пустили Мућке, гледаност се значајно повећала у летњем периоду. Џон је био са породицом на мору и већ је имао нови пројекат, кад су му саопштили да припрема нову сезону.

Касније Делова невероватна популарност инспирисала је чак и „Оксфордски речник“ да у своја издања уврсти и његове омљене речи и фразе попут: lovely jubbly и twonk. Мућке су проглашене за најбољи ситком свих времена.

Извор: Facebook/radioaktivnikomarac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest