Фестивал документарног филма од 16. до 19. јула на Горици

foto: usembassy

Четвородневни фестивал документарног биће одржан од 16. до 19. јула, на платоу код Споменика Партизану борцу на Горици, у организацији Амбасаде САД у Подгорици и Секретаријата за културу и спорт Главног града. Током фестивала који се рееализује у оквиру манифестације Подгоричко културно љето биће приказана четири документарна филма из American Film Showcase колекције.

foto: usembassy

Тематика филмова је изузетно актуелна, Bending the Arc, универзално признати документарац, говори о почецима организације Partners In Health и глобалном покрету за здравствену правду. А Plastic Ocean награђивани је дугометражни документарни филм који истражује крхко стање океана и открива алармантне истине о посљедицама нашег начина живота.

фото: hammertonail

Half the Picture истражује системску дискриминацију у Холивуду, кроз интервјуе са истакнутим редитељкама Avom DuVernay (Селма), Lenom Dunham (Дјевојке), Catherine Hardwicke (Сумрак) и Joey Soloway (Транспарент) и другима.

Обит на јако занимљив и ефектан начин доноси причу о новинарима у легендарној редакцији за читуље у Неw New York Times-у. Филм позива на нека од најважнијих питања која постављамо о животу, сјећању и неизбјежном протоку времена. Што бирамо да памтимо? Што никад не умире?

Водећи програм америчке филмске дипломатије, American Film Showcase (АФС), резултат је партнерства Бироа за образовање и културу америчког Стејт дипартмента и Факултета филмских умјетности Универзитета Јужне Калифорније. АФС програм омогућава приступ награђиваним, савременим америчким документарцима, независним наративним филмовима и умијећу приповиједања публици широм свијета.

извор: цдм

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest