Ми знамо ко смо: Позивамо надлежне институције да објасне на основу ког правног акта и које правне норме су забранили пролаз и приступ Цркви, свештеницима Српске Православне Цркве, односно Митрополије црногорско-приморске

Медији јављају да су такозвани свештеници такозване Црногорске православне цркве данас, на велики празник Преображења Господњег, служили литургију у Цркви на Ивановим Коритима. Представник и заступник Савјета ове, канонски непризнате, организације, Стево Вучинић, изјавио је да је полиција дозволила да се обред служи, први пут након тридесет година. Све ово даље имплицира, или се макар може помислити из предоченог, да је догађај протекао уз асистенцију и зелено свијетло органа реда који су, о томе свједочи члан и пријатељ наше иницијативе, отац Игор Пешикан, забранили пролаз и приступ Цркви, свештеницима Српске Православне Цркве, односно Митрополије црногорско-приморске.

Иницијатива Срба из Црне Горе, Ми знамо ко смо, позива надлежне институције да објасне на основу ког правног акта и које правне норме су засновали своје поступање. Основано сумњамо да овакво дјеловање полиције нема ваљаног правног основа и да представља злоупотребу полицијске моћи, све у циљу изазивања националних и вјерских немира и нереда, што ће рећи да није само противправно већ и опасно. Овим чином прекршене су одредбе не само Закона о слободи вјероисповјести већ и основне уставне и законске гаранције у вези са поштовањем права својине. Овај акт представља противзаконско повампирење богоборног Закона о слободи вјероисповјести и његову фактичку примјену.

Ко год је ово заповиједио, досљедно је спроводио неправне прописе сходно којима је држава власник религијских објеката која је, као таква, наредна да одлучује о томе ко и како може да их користи. Овaкво срамотно поступање представља одметништво и својеврсну правну хајдучију и његов значај не смије бити потцијењен, будући да се њиме шаље порука да полицијске снаге Црне Горе, или барем један њихов дио, нису лојалне уставно-правном поретку ове државе већ разним неформалним центрима моћи, а све то представља директан удар на државу.

Позивамо Министра унутрашњих послова, господина Сергеја Секуловића, и све надлежне, да истраже позадину овог чина и да одговорне у што краћем року пронађу и санкционишу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest