У Беранама удружење „Михољски збор“ организовало трибину под називом „Пиши се именом својих предака“

ФОТО: ПОГЛЕД.МЕ

Удружење „Михољски збор“ организовало је трибину под називом „Пиши се именом својих предака“ која је синоћ одржана у Центру за културу у Беранама. Љубитељима писане ријечи представљене су књиге „Црвена Гора” књижевника проф. Жељка Чуровића и „Од сумрака до васкрсења Ловћена“, аутора и приређивача Ранка Гојковића.

ФОТО: ПОГЛЕД.МЕ

Предсједник удружења „Михољски збор“ Здравко Нишавић казао је за Поглед да је то удружење организовало трибине, које су предпописне, јер сматрају да српски народ заслужује да попис у  Црној Гори буде одржан.  

„Идентитетска питања су нешто што нас јако занима и очекујемо да ће се попис обавити ове године. Вечерашња трибина била је уједно и промоција двије књиге, књиге Жељка Чуровића, предсједника удружења Срба из Црне Горе који живе у Србији. Он је написао књиге „Црвена Гора“ која говори о саборности и помирењу наших народа. Друга књига је Од сумрака до васкрсења Ловћена, која прати живот ловћенске капеле, од њене изградње па до данашњиха дана и упоређује живот српског народа у Црној Гори са њеним страдањем“, казао је Нишавић.

ФОТО: ПОГЛЕД.МЕ

Новинарка Ива Бајковић, казала је за Поглед да ће активности у сусрет најављеном попису,који треба да буде одржан до краја ове године, а који актуелна власт у Црној Гори на све начине покушава да избјегне, бити интензивирани.

ФОТО: ПОГЛЕД.МЕ

 „Још увијек нам није јасно из којих разлога власт у Црној Гори избјегава попис. Ми се нећемо зауставити само на трибинама. Од наредне седмице кренућемо са конкретним акцијама, а то је пркупљање потписа, како би извршили јавни притисак на доносиоце одлука и креаторе јавних политика, да се тај попис одржи до краја ове године. Попис није само потреба да се идентитетске ствари изведу на чистац и да се та прича једном за свагда стави ад ацта. То није само пуко збрајање података. То је културолошки и цивилизацијски процес који је уједно и наше право и наша потреба да се слободно изјашњавамо. На ово смо заиста чекали дужи низ година и очекивали смо да смо то дочекали, али није баш тако. Видјећемо какав ће резултат све те акције да дају. Надамо се да ћемо успјети да окупимо шири круг људи, невладиних организација, сродних организација „Михољском збору“ како би пробали да рај процес изнесемо до краја“, казала је Бајковић.

Она се осврнула и на актуелну причу о устоличењу Митрополита Јоаникија која је ових дана подијелила јавност у Црној Гори.

„Бојим се да тренутно нисам спремна да то коментаришем. Не зато што немам став по том питању, него се бојим да бих неком непромишљеном изјавом могла да долијем уље на ватру. Сматрам да Митрополија црногорско-приморска и Митрополит у овом тренутку нијесу у нимало лакој позицији. Посебно Митрополит, четресет први који треба да се устоличи на Цетињу. Мени једино није јасно зашто је то сада спорно и откуда се сада појавио тај проблем, да је то питање живота или смрти, да се Митрополит не устоличи на Цетињу. Том догађају треба да присуствује наш Патријарх Порфирије и ја не видим никакав разлог да тај дан треба да се разликује од било ког другог дана у држави Црној Гори. Уколико је неко наумио да то питање интернационализује и да Српску православну цркву представи као реметилачки фактор и да на тај начин изазове неку врсту међународне интервенције, онда ми не смијемо дати повода за то. Нисам за то да се тако лако повучемо, али јесам за то да послушамо глас цркве као што смо га до сада слушали. Испоставило се да је црква у стању да донесе праву одлуку како би очували мир у земљи“.

Бајковић сматра непромишљеном изјаву предсједника Црне Горе и мисли да би она требала да повуче кривичну одговорност.

„Није ми јасно шта ова власт и Влада раде у овом тренутку, предсједник државе крши своја уставна овлашћења. Већ сјутра би требала да буде покренута иницијатива за његову смјену и за оцјену уставности његовог поступања, а то је врло једноставна процедура. Али изгледа да та кохабитација није кохабитација каквом нам је представљају, већ се ради о капитулацији и колаборацији“, додаје Бајковић.

На крају закључује да „ово није Црна Гора за коју смо се борили. Црна Гора је мултинационална и мултиконфесионална држава. На овај начин се озбиљно угрожава њен грађански карактер. Ви отворено пријетите једном броју становника и кршите њихово уставно право на слободно кретање и слободно испољавање вјере“.

Учешће у трибини су узели још и аутор Жељко Чуровић и Сања Јанчић. У умјетничком дијелу програма учествовали су гуслар Славко Јекнић и културно умјетничко друштво „Лим“ из Берана.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest