Ко нам је зауставио живот

Међународни експеримент тима научника који су комбиновали дјелове вируса САРС-а са корона вирусом слијепих мишева, радeћи на стварању хибридног вируса бранили су тезу да је потенцијална корист већа од било каквог ризика.

Да ли је резултат рада тима научника вирус који данас хара свијетом и коме да „захвалимо“ на томе? Научницима из САД-а који су радили у интересу своје владе која данас у Европи искрцава 37.000 војника, малтене непримијетно, вјероватно „уредно“ вакцинисаних, а можда и отпорних на овај вирус? Или су овим Американци покушали да зауставе нагли тренд раста кинеске економије? Ако је тако, нијесу само успјели да зауставе економски раст Кине него су успјели у цијелом свијету зауставити економски раст, па и њима самима. Док су нама обичним људима зауставили живот и промијенили нам навике, стављајући читав свијет у карантин.

Или да захвалимо Кинезима код којих се вирус појавио, а који су откупили велики проценат акција страних компанија у Кини кад су доживјеле стрмоглави пад последњих мјесеци појавом вируса короне?Да ли је цијена од 200 милијарди долара са којом се шпекулише у јавности вриједна живота преко 7 000 људи који су умрли од посљедица овог вируса и преко 180 000 заражених и карантина за остатак популације?

Да ли ће због игре великих, који ће сигурно извући користи из ове несреће, мале земље попут наше Црне Горе бити губитници иако нијесмо учесвовали у игри? И поред те чињенице да смо једина држава у Европи без званично потврђеног случаја заражених од корона вируса, народ наше државе је одлуком владе Црне Горе стављен у карантин доношењем ригорозних мјера забране. Па тако имамо ригорозније мјере забране од држава у којима има и преко 60 регистрованих случајева обољелих од ове епидемије корона вируса, а које су увеле ванредно стање у земљи. Због чега је то тако, зна наша Влада.

Питам се, гдје је онај развијени здравствени систем Црне Горе? По ријечима министра здравља, систем у Црној Гори је модеран и квалитетан здравствени систем, ефикасан систем који је способан да у потпуности задовољи потребе крајних корисника својих услуга. Али кад дође „мука“ тако се и прича министра промијени, па одједном испаде да и нијесмо спремни, стручни и способни да одговоримо оваквом изазову и примјењујемо стару добру изреку на дјелу „боље спријечити него лијечити“, а са којом ћемо се сви сложити. Док у министре и владу одавно с разлогом немамо повјерења, да ли ћемо и даље дозвољавати да се за ништа не питамо, зависи од нас самих. Колико смо озбиљан систем говори и податак да у апотекама не можете купити маску нити хирушке рукавице за превентивну заштиту. Сетом мјера које је влада донијела сваки запошљени у маркетима, пумпама, банкама, поштама, такси удружењима (јер остало је све затворено, иако није проглашено вандредно стање) дужан је заштитити себе и друге користећи средства превентивне заштите. У случају непоштовања ових мјера владе, подлијеже се кривичној одговорности. Па смо тако дошли у парадоксалну ситуацију да менаџери ових фирми нијесу у могућности да обезбиједе средства заштите за своје запослене, а камоли обични грађани којима је и у маркетима ограничена трговина брашна на 25 кг и пакет уља. У маркетима нема гужве док испред маркета имамо јавна окупљаља на која надлежни још не реагују. Куповина маски, рукавица и средстава за дезинфекцију мисаона именица, јер наша Влада није обезбиједила набавку истих на нашем тржишту.

До сада је власт функционисала на принципу кад је „фрка и мука“ обрате се својим „пријатељима“ из НАТО алијансе као и партнерима из ЕУ и САД-а. Али задњих дана од наших „милих“ државника не чусмо да је ико спреман од ових партнера да помогне малој  земљи у превентиви епидемије корона вируса. Па је тако прва „хуманост“ и „солидарност“ показала предсједница европске комисије Урсула вон дер Лејен која је забранила извоз медицинске опреме за државе ван Европске Уније. Док нам Американци шаљу 37.000 војника уредно вакцинисаних, остаје само да видимо хоћемо ли ми угостити ове „добротворе“ и по коју цијену. Знам само да ће народ платити велику цијену и трпјети последице због игре великих и да ћемо ми после овога изаћи доста окрњени. Ако нас корона заобиђе, економски посртај нам не гине.

Било како било, предсједник је Мило. А гдје је он? Кад је мука, нико не зна. Ономад за Мајами побјеже од колоне, а ових дана од короне!

И нека нам је Бог у помоћи! Само се њему молимо и једини спас у  њему видимо.

пише: Јован Синановић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest