За 18 сати пало скоро половина просјечне количине кише за септембар

Фото: Поглед

Од почетка мјесеца до данас (до 14 часова) на подручју главног града пало је је укупно 268 литара кише по квадратном метру, што је 123 процента више од просјечне количине падавина за септембар – истакао је начелник Одсјека за анализу и прогнозу времена у ХМЗЦГ Бранко Мицев, уз напомену да нас нестабилне временске прилике очекују до недјеље

На подручју главног града за 18 сати, до 14 сати данас, пало је 56 литара кише по квадратном метру.

Како је изјавио за Побједу начелник Одсјека за анализу и прогнозу времена у ХМЗЦГ Бранко Мивцев, ово је око 47 одсто просјечне мјесецчне количине за мјесец септембар.

Иначе, од почетка мјесеца до данас (до 14 часова) на подручју главног града пало је је укупно 268 литара кише по квадратном метру, што је 123 процента више од просјечне количине падавина за септембар – истиче Мицев, уз подсјећање да смо током овог периода, уз ову кишу имали још два изражајнија кишна таласа – први 8. и 9. и други 16. и 17. септембра.

Усљед обилне кише која је падала током ноћи и данас, водостај на Морачи порастао је скоро метар и по.

Прије ове кише водостај на Морачи је био 62 центиметра, а данас је 203 центиметра и има тенденцију даљег раста – казао је Мицев око 15 часова.

На основу ове прогностичке ситуације, и наредних дана очекују се нестабилне временске прилике.

У уторак и сриједу ће бити умјерено до претежно облачно, угалавном повремено са кишом, краткотрајним пљусковима и грмљавином и појачаним јужним вјетром. У четвртак, петак и суборту претежно облачно и нестабилно, киша са пљусковима и грмљавином. Тих дана температуре ће се кретати на нивоу од 18 до 20 степени Целзијуса. Уколико не дође до значајније промјене метеоролошких система, од недјеље, 2. октобра, очекује се престанак падавина, више сунца и топлије вријеме са температуром од око 25-26 степени – најавио је начелник Одсјека за анализу и прогнозу времена.

Због обилнијих падавина данас су биле примјетне веће саобраћајне гужве.

Из Главног града нам је речено да су њихове службе на терену и прате ситуацију, али да због јачег вјетра и обилнијих падавина нијесу имали значајнијих ванредних активности.

Обилне падавине и вјетар нијесу проузроковале ни значајније прекиде у напајању електричном енергијом на подручју Подгорице. Како су нам казали из ЦЕДИС-а, до 12 сати било је седам кварова, који су у кратком року отклоњени без већих безнапонских пауза.

Извор: Побједа

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest