Економија ЦГ на „респиратору“: Драстичан пад запослених, корона-НКТ година нас вратила 9 година уназад

У августу је исплаћено једва 900 милиона евра односно 200 милиона мање.

Илустрација

Пропаст црногорске економије није нешто што се може сакрити, нити инертност и неспособност одлазећег режима да адекватно одговори изазовима у „доба короне“.

Крај августа је дочекало 43.000 мање запослених него што је било у јулу 2019. За осам мјесеци ове године изгубљено је 26 хиљада радних мјеста у односу на крај прошле. За то вријеме просјечна плата је порасла за 6 евра, без икаквог крајњег корисног ефекта на црногорску економију. У јуну 2019. исплаћено је рекордних 1.1 милијарду нето зарада. У августу је исплаћено једва 900 милиона евра односно 200 милиона мање.

У прилогу ћемо приказати два дијаграма, један прати запосленост по мјесецима од 2010, a други запосленост само у августу.

графички приказ

Овдје је углавном ријеч о сезонским послови али, заправо, они нису мање плаћени него редовни у просјеку. Код редовних послова је израженији велики распон у приходима највећи/најмањи а код сезонских је то много блаже па људи који раде сезонске послове добијају веће плате него када би радили редовне послове те категорије.

Још је гори други дијаграм, који прати запосленост у августу сваке године од 2010 до дана.

запосленост у августу

На основу ових података јасно је да нас је „корона-НКТ година“ вратила у 2011. годину.

ИН4С

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest