Богдановић и Краповић: СДТ покушава да изврши политички притисак због предложених закона о тужилаштву

ПОЗВАНИ НА РАЗГОВОР

Предсједник посланичког клуба Демократа Борис Богдановић је на конференцији за новинаре рекао да су га у СДТ-у испитивали да ли је помогао предсједнику Општинског одбора Будве Мијомиру Пејовићу и предсједнику Котора Владимиру Јокића у добијању држављанства

Посланици Демократске Црне Горе Борис Богдановић и Драган Краповић казали су да су данас позвани на разговор у Специјалном државном тужилаштву како би се на њих извршио политички притисак због предложених закона о о тужилаштву за организовани криминал и корупцију и закона о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву.

Предсједник посланичког клуба Демократа Борис Богдановић је на конференцији за новинаре рекао да су га у СДТ-у испитивали да ли је помогао предсједнику Општинског одбора Будве Мијомиру Пејовићу и предсједнику Котора Владимиру Јокића у добијању држављанства.

Он је додао да се разговор одвијао у присуству Владана Лазовића и да није случајно што је он нећак помоћника директора Управе полиције Зорана Лазовића.

„Испитивао ме је синовац Зорана Лазовића нашироко и надалеко познатог оперативца за прљаве послове Демократске партије социјалиста. Владан Лазовић у присуство два службеника ме је данас питао, што је за рубрику „вјеровати или не“, цитирам: „Да ли познајем лица Мијомира Пејовића из Будве и да ли знам да исти има држављанство Србије, те да ли сам му нешто евентуално помогао у добијању држављанства Црне Горе“, рекао је Богдановић, наглашавајући да он није могао помоћи човјеку који је рођен прије њега двије године да добије држављанство.

Богдановић је казао да је немогуће било и да са девет година помогне да Владимир Јокић добије држављаство.

У СДТ-у је Богдановић негирао да је икада помагао Миша Савовића, сина специјално државног тужиоца Живка Савовића. Шеф посланичког клуба Демократа је нагласио да је тек данас сазнао да је Мишо Савовић син СДТ.

„То питање има везе са иступом специјалног државног тужиоца Живка Савовића у коме је он оптужио специјалне државне тужиоце Миливоја Катнића и Сању Јовићевић за незаконито поступање, а ја сам данас по налогу те исте Сање Јовићевић саслушан у СДТ“, рекао је Богдановић.

Нагласио је да осим политичког притиска које врши СДТ, ово може бити и алиби за незаконито прислушкиње, које је претховна власт, како је казао, највјероватније спроводила према њему.

Драган Краповић је казао да је испитиван у СДТ, такође, у присуству Владана Лазовића да ли је на било који начин помогао сину специјалног државног тужиоца Мишу Савовићу док је вршио функцију предсједника Општине Будва, што је Краповић негирао.

„Ако је нешто одобрено то је било у складу са законом и за то постоји документација“, рекао је Краповић.

Он и Богдановић су истакли да су сви посланици Демократа „без иједне једине мрље у својој каријери“ и да ће наставити са демонтажом свих црногорских институција које су политизоване од ДПС-а.

Копривица: Катнић неће бити замјена за законе

Посланик Демократа Момо Копривица је на истој конференцији је казао да су свједоци како тужилаштво, посебно СДТ не врши своју уставну функцију, него политички прогон бивше власти, због најављених реформи у тужилаштву.

“Умјесто да главни специјални тужилац и СДТ утврде и саопште истину о оним нерасвјетљеним аферама на којима инсистира и Европска унија, оно фабрикује неистине о људима чистих биографија чистих људи, зато што су они опредијељени за борбу против злоупотреба, криминала и корупције и против оних људи који су ставили потпис на све оне реформске законе у тужилаштву”, казао је Копривица.

Он је коментаришући саопштење специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића да ће поднијети оставку ако се не усвоје закони о тужилаштву, рекао да Катнић хоће да себе да надреди и учини битнијим од правног поретка и парламента на којем је да предлаже и усвја законе.

“Главни специјални тужилац хоће себе да представи једнако вриједним једном закону, а то свакако није тако нити ће бити тако. Катнић неће бити замјена за законе”, нагласио је Копривица.

Он је истакао да ће узети у обзир све сугестије Европске уније, како би систем био што компактибилнији са праксом западне Европе у овој области

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest