Административне баријере блокирале скијалиште у Беранама

Ски центар „Локве“ поново ван функције, надлежни ништа нису учинили да ријеше имовинске односе

Да држава не поклања довољно пажње развоју туризма у беранској општини, указује и чињеница да je скијалиште на Локвама, које се простире недалеко од магистралног пута Беране – Рожаје, ове зиме затворено за љубитеље скијања.

Директор Локалне туристичке организације Иван Радевић истиче да није добро што надлежне институције нијесу дале одговарајућу шансу власнику скијалишта.

Он је казао да главни проблем представљају имовинско- правни односи и незаинтересованост државе за овај, као је навео, изузетан туристички ресурс на сјеверу Црне Горе.

-У бившој Југославији, док је држава газдовала Ски –центром „Локве“, нико није правио проблеме по питању власништва парцела дуж којих се простире скијалиште, већ се то сматрало јавним добром. Међутим, послије тога, колико сам ја упознат, на мистериозан начин нестала је сва документација која се тиче скијалишта. Зато су садашњи власници који су скијалиште купили прије неколико година наишли на бројне баријере, јер им надлежни државни органи нијесу омогућили уписивање службености на парцелама које се простиру дуж скијашких стаза. Након тога, појавили су се наводни власници одређених парцела који су им на неки начин блокирали да одраде посао онако како су то планирали. У међувремену је апеловано на Владу да овај проблем што прије ријеши, али до рјешења није дошло. Но, и поред тога минулих неколико сезона скијалиште је радило, али ове зиме власници, највјероватније због поменутих потешкоћа, нијесу отварали ски- центар што је велика штета за бројне поклонике зимског туризма – навео је Радевић.

Минулих неколико година скијалиште на Локвама је повремено радило након што су га купили берански бизнисмени браћа Драган и Дејан Губеринић, који дуже вријеме живе и раде у иностранству. Нови власници су у старту казали да имају намјеру да у наредном периоду, уз активирање скијалишта, изврше и реконструкцију хотела „Локве“ који би, како су наводили, био отворен и у љетњем и у зимском периоду.

Након тога власник је, уз значајна улагања, оспособио скијалиште за рад, најављујући да ће, и поред добре посјећености скијаша и тириста, морати да одустане од свега најављеног уколико му надлежне институције не омогуће да ски- центар, уз рјешавање административнх проблема, нормално функционише.

-Уложили смо доста новца да оживимо скијалиште. Сви који дођу и користе наше услуге су задовољни. Међутим, уколико нам држава и надлежне институције, не пруже руку помоћи и уклоне административне баријере, односно ако не омогуће уписивање службености на парцелама које се простиру дуж скијалишта принуђени смо да од свега дигнемо руке – наводили су власници, с којима минулих дана нијесмо успјели да ступимо у контакт.

Скијалиште на Локвама отворено је у првој половини осамдесетих година прошлог вијека, привлачећи бројне туристе из различитих крајева ондашње Југославије. Након неуспјеле приватизације туристичко-угоститељског комплекса на Цмиљевици, скијалиште је годинама било ван функције. Ски- центар „Локве“ с истоименим хотелом купио је прије петнаестак година на јавној лицитацији, за око пола милиона еура, руски бизминсен Алан Аликов. 

Он је приликом куповине хотела обећао да ће на Цмиљевици, уз милионска улагања, направити туристичку дестинацију по европским стандардима. Међутим, његова обећања остала су мртво слово на папиру, јер од улагања која су најављивана није било ништа. Након тога, власници скијалишта постали су браћа Губеринић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest