Ковачевић: Свако је видио у претходне двије године колико грађанима Никшића значе литије и СПЦ

Што се тиче годишњице нашег рада, могу рећи да сам реалитивно задовољан, али не у потпуности јер увијек може боље, идемо ка томе да наш град доведемо у најбољи могући положај, а грађани ће сами процијенити и оцјенити да ли је наш рад био добар”, закључио је Ковачевић

Градоначелник Никшића Марко Ковачевић

Тачно прије годину дана, управљање градом под Требјесом преузела је нова локална управа на челу са предсједником Марком Ковачевићем. О уређеном и плановима овога јутра у Јутарњем програму говорио је, управо, предсједник Ковачевић.

Он је казао да није било лако преузети власт у онако изазовном тренутку „јер је овај посао веома одговоран и озбиљан.“

“Трудимо се да радимо најбоље што можемо, циједили смо “суву дреновину” и мислим да нијесмо остали без успјеха. Учинили смо да локална самоуправа буде много доступнија свим суграђанима јер у једној таквој корелацији можемо да ријешимо више проблема које имају наши суграђани”, рекао је Ковачевић.

Наводи да су урађени бројни пројекти, многи су у току или у фази расписивања тендера.

„Успјели смо да обезбиједимо око 17 милиона за инвестиције у овој години. Надамо се да ћемо ове године убирати плодове досадашњег рада, казао је Ковачевић.

Он је, поред осталог, навео пројекте који су реализовани и које имају у плану.

“Расписан је пројекат за Широку улицу, у вриједности од 650 хиљада еура. При крају је сва документација за Улицу Живка Николића, у вриједности од 10 хиљада еура. Такође, јавни позив за изводљивост санирања Мисловог дола. То је један од највећих проблема који датира још од прије неких двадесетак година. Радимо и на томе да ријешимо проблем расвјете на територији цијеле општине. Требало би да почне да се ради и зграда Филолошког факултета, Дом дигиталне револуције, плато иза Музеја краља Николе, осим што се врши реконструкција самог Музеја. Наравно, и нови пројекат за РТВНК, у склопу Дома револуције, што ће бити за понос наших грађана али и саме телевизије. Ускоро ће бити и презентација тога пројекта, а и расписивање конкурса и тендера како би могли почети радови. Такође, амбуланта на Велимљу, доградња Ургентног блока Опште болнице у Никшићу, наша агенција ради пројекат и за реконструкцију Породилишта. Ту су такође пројекти за Горње, Грахово поље… наравно, и пројекат за уређење Улице Воја Деретића, јер планирамо да цијели тај дио града доведемо у ред. Имамо много пројеката у плану, више пута смо поменули и путну инфраструктуру. Урађено је више десетина километара пута у мјесним заједницама“, казао јуе Ковачевић.

Истиче да се на сваком кораку труде да нешто боље ураде: „Средићемо и наш градски парк изнова, јер нијесмо задовољни претходним рјешењем. Планирамо много боље игралиште за дјецу и укупни амбијент самог парка.“

“Незапосленост је највећи проблем који постоји у Никшићу и више пута смо то рекли. На самом почетку мандата рекли смо да ће мјера нашег рада бити број радних мјеста које ћемо отворити. За ово годину дана смо разговарали са бројним инвеститорима, гдје је негдје у оптицају било двије и по хиљаде радних мјеста, али ситуација која је настала око проблема у Украјини и читава криза која је посљедица тога, условила је да тај број опадне. Свакако, нијесмо били без резултата у овој години по том питању. Ослонили смо се на домаће ресурсе, био сам дио комисије за инвестирање пројеката у оквиру ЕПЦГ и Солар градње 3000 плус и 500 плус, гдје ће бити запошљено око 400 радника у Црној Гори, а у самом Никшићу би требало бити 150 грађана, гдје је један дио већ запослен. Такође, кроз пројекат “Од знања до посла” који смо ових дана реализовали и потписали уговоре и додјелили грантове за преко двадесет послодаваца, гдје треба да буде обучено око 60 људи, а половина њих да остане још пола године на тим пословима на којима ће се обучити за ова четири мјесеца. Овај проблем ћемо покушати донекле да ријешимо и кроз сарадњу са ЗЗЗЦГ, кроз бројне пројекте које они нуде. На одређени период упослити неких 800 људи, гдје се надамо да ће велики број њих остати на тим мјестима за неки дужи период. Тако да можемо рећи да смо створили предуслове да се један број наших суграђана за ово годину дана запосли“, истиче Ковачевић.

Оно што је, према његовим ријечима, веома важно је да су одржали постојеће и на то додали још неке пројекте, „а иако није било сјајно, ситуација није ни сада на завидном нивоу, али је боља него што је била.“

“Свако је видио у претходне двије године колико грађанима Никшића значе литије и Српска православна црква, а ми као локална самоуправа нијесмо могли да останемо на то индиферентни, па смо успоставили добру комуникацију првенствено са СПЦ, а и са сваком вјерском заједницом. Слика тога је и базар који је приређен на Тргу слободе под називом “Од Ускрса до Васкрса”, да би обухватили ширу компоненту, иако је већина грађана присталица Српске православне цркве, а то је, управо, разлог више да друге вјерске заједнице помажемо и покажемо добар однос према њима. Наравно, оно што је кључно је однос према заједници која је једна апсолутна већина у нашем граду јер се на тај начин поштују и сами грађани. Круна те сарадње је и манифестација “Дани Светог Василија”, гдје је централни догађај литија која ће се одржати у четвртак 12. маја, а коју ће предводити патријарх Порфирије. То је велика част за наш град. Морамо нагласити и сарадњу ТО Никшић и Црквене општине. Поводом ове манифестације у нашем граду су резервисани сви смјештајни капацитети, што је веома важно истаћи, јер то показује са чим наша општина располаже”, казао је Ковачевић.

Указује да је у Никшићу одржан велики број културних манифестација, преко 250, гдје је сваки суграђанин могао да пронађе оно што је у домену његовог интересовања.

“Што се тиче спорта, наша улагања су била преко миллион еура. Најбољи резултат је остварио ФК Сутјеска, који је званично постао шампион Црне Горе у овој сезони. Морам да похвалим ново руководство које смо изабрали у јуну претходне године када сам сазвао конститутивну сједницу и формирао нову Скупштину клуба, која је потом изабрала нови Управни одбор, а они менаџмент и новог тренера. Видимо ових дана резултате свега тога, Сутјеска је освојила титулу, а желим им да тим путем и наставе. Кошаркашки клуб је испунио циљеве за ову сезону, остали су у АБА 2 лиги. Гледамо и да у наредне двије године оснажимо и њих и да дођемо до АБА 1 лиге.”

Ковачевић је додао да ће радити на оснаживању спорта у нашем граду, на свим пољима.

Што се тиче годишњице нашег рада, могу рећи да сам реалитивно задовољан, али не у потпуности јер увијек може боље, идемо ка томе да наш град доведемо у најбољи могући положај, а грађани ће сами процијенити и оцјенити да ли је наш рад био добар”, закључио је Ковачевић.

IN4S

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest