ABAZOVIĆ: „Izbori se moraju održati, pojedinci su vrlo neodlučni“

Foto: Jutjub printskrin/ADRIA TV Montenegro

Predsjednik Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saopštio je da nema ingerencije da se miješa u rad državnog parlamenta i da izbori moraju da budu 11. juna ili kad god.

„Ali ne odustajem od svog stava, u koji sam ubijeđen, i opet ponavljam jednu stvar kao papagaj, nemojte sjutra da uskratimo novom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću da u svakom trenutku može da raspusti državni parlament. Imao povod, ne imao. Nemojte samo da pravna javnost, politički subjekti, bilo ko, da sjutra, kažem hipotetički, možda neće doći do te situacije, osporimo čovjeku pravo da bilo koju sekundu donese ukaz o raspuštanju državnog parlamenta. Po meni je to zaista ludilo uma, ali nema iznenađenja u Crnoj Gori, idemo na izbore i nikakav problem nije. Ja se radujem kampanji”, rekao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara nakon što je u ime Vlade sa američkim kompanijama potpisao memorandum u cilju početka realizacije dva energetska infrastrukturna projekta – izgradnja terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Crnu Goru, te instalacija termoelektrane na gas, čije bi snabdijevanje dolazilo preko terminala.

„Oni iz nekih političkih razloga čekaju da prođe vrijeme, vrlo neodlučni ljudi. Ostavljaju interpretaciju u javnom prostoru. Ništa od ovoga ne bi imali da imamo reakciju Ustavnog suda. Neko bi rekao odluka je na mjestu, neko ne, ali svi bi se složili sa tim i išli dalje. Tako da ne očekujem ništa. Što se mene tiče, ako im je lakše da se ne sastaju, neka budu u ovom leru i u narednom period”, kazao je Abazović.

Ustavni sud danas će razmatrati inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku.

Inicijative su podnijeli savjetnik predsjednika države za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić i NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

U inicijativi Bastijančića navodi se da se pravnim aktom niže pravne snage derogira Ustav, najviši pravni akt države.

CDT je ocijenio da izmjene Zakona o predsjedniku narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i mijenjaju smisao crnogorskog Ustava.

Ustavni odbor Skupštine predložio je Ustavnom sudu da odbaci inicijative, ocjenjujući da nema osnova za njihovo prihvatanje.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je ranije da je odluka Ustavnog suda o ovim inicijativama neophodna, kako bi sve nedoumice bile otklonjene i kako bi funkciju predsjednika od prvog dana mandata mogao da vrši u punom kapacitetu.

Izmjene Zakona o predsjedniku, koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade, usvojene su u decembru prošle godine.

Venecijanska komisija preporučila je tada poslanicima da ne usvajaju izmjene Zakona.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest