Advokat Duška Kneževića: Cilj je da se brani sa slobode, razgovaramo sa nekoliko međunarodnih grupa koje bi pratile proces

Foto: jutjub printskrin/ Jutarnji Program TV Happy

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

– Želimo da osiguramo da, dok se Knežević, bori sa ovim optužbama u Crnoj Gori da njegova sigurnost bude adekvatno zaštićena i nadamo se da ćemo imati pravednu priliku da izložimo odbranu kojom osporavamo ono što se smatra prilično besmislenim optužbama – poručio je on, objavio je A plus portal.

Kedman je kazao da ga zabrinjava što je Kneževiću određen u pritvor i što se zadržava u pritvoru tokom vikenda kad je vrijeme vaskršnjih praznika.

– Naravno, zabrinuti smo zbog toga. Duško Knežević bi trebalo da bude na slobodi uz jemstvo – dodao je on.

Sa druge strane, Kedman je kazao da su zadovoljni što Knežević ima “odličan pravni tim koji radi s njim u Crnoj Gori”.

– Tim će se prvo obratiti Višem sudu kako bi tražili njegovo oslobađanje uz jemstvo. Što se tiče strategije, očigledno je da će to biti nešto o čemu ćemo morati da razgovaramo sa Kneževićem i njegovim pravnim zastupnicima iz Crne Gore i bavićemo se tim pitanjem u narednih nekoliko dana i nedjelja. Ali, svakako smo već podnijeli zahtjev Evropskom sudu za ljudska prava prije nego što je izdat nalog za njegovu ekstradiciju – rekao je on.

Taj će proces biti nastavljen.

– Takođe smo u kontaktu i razgovaramo sa Radnom grupom UN za arbitrarni pritvor, ako Kneževića i dalje zadrže dok proces traje. Takođe, razgovaramo sa nekoliko međunarodno priznatih grupa kako bismo osigurali da suđenje bude praćeno. Možemo biti zadovoljni da je proces transparentan i pravičan –  istakao je Kedman.

On, pak, ocjenuje da su zabrinuti zbog cjelokupnog procesa, budući da su optužnicu protiv Kneževića podigli bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i Saša Čađenović, jedan od njegovih zamjenika.

– Činjenica da je tužilac Milivoje Katnić koji je podigao optužnicu i tražio ekstradiciju, uhapšen zbog optužbi za zloupotrebu položaja podriva legitimitet procesa. Svakako tvrdićemo da ovaj slučaj ne bi trebao da ide dalje zbog toga. I još jedna stvar koju bih želio da pomenem: razočarani smo brzinom kojim je Kneževićev povratak u Crnu Goru, sproveden. Mi smo već bili u razgovorima da se dobrovoljno preda i, dobrovoljno vrati u Crnu Goru i da se suoči sa besmislenim optužbama – naveo je on.

Kedman je podsjetio da je Knežević jasno poručio ranije da je “nevin i da želi da ospori optužbe”.

– Zabrinuti smo što je Knežević sada u pritvoru. Postoji stvaran rizik po njegovu ličnu sigurnost. Država Crna Gora Kneževiću sigurnost mora da osigura. Ako mu se bilo šta desi, to bi bila odgovornost države Crne Gore i Velike Britanije – naveo je Kedman.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest