Агресивна кампања корумпираних ДПС кадрова у Никшићу – посљедња „сламка спаса“ за Ђукановића

“Никшић се данас још једном налази на бранику одбране наше државе“, поручила је Сања Дамјановић

Принтскрин

Општинска изборна комисија (ОИК) у Никшићу утврдила је јуче редосљед бројева за оне листе чија је кандидатура претходно потврђена, чиме изборна кампања у граду под Требјесом полако улази у финиш.

Подсјетимо, ријеч је о шест листи које ће наступати на локалим изборима 14. марта – под сљедећим редним бројевима:

1 – Коалициона листа “Европски тим за Никшић”,

2 – Народни покрет – “За васкрсење Никшића”,

3 – Социјалдемократска партија Црне Горе “Срцем за Никшић”,

4 – “За будућност Никшића”,

5 – Коалиција “Црно на бијело – Може Никшић”,

6 – Демократе “Мир је наша нација – Заокружи слободу”.

Право гласа у Никшићу на дан 5. јануар ове године имала су 58 544 бирача. Међутим, тачан број бирача утврдиће се оног тренутка када МУП достави ОИК-у коначни бирачки списак, што има обавезу да уради најкасније до 4. марта, односно десет дана прије избора.

Кампања ДПС-а испуњена језиком подјела и мржње

Предизборне активности ДПС-а и коалиционих партнера у сусрет предстојећим локалим изборима ни по чему се не разликују од агресивне кампање која је обиљежила политички наступ ове номенклатуре током протеклих парламентарних избора.

Одлуком врха ДПС-а, доскорашњег предсједника општине Веселина Грбовића, замијенио је високи фунцкионер ове партије и бивши потпредсједник Владе Милутин Симовић. Међутим, намјера да под лидерством Симовића ДПС уђе у изборну кампању, испоставила се као погрешна.

Милутин Симовић – навлачи Никшићане на „танак лед“ док „хода по жици“; илустрација: ИН4С

Непосредно по ступању на мјесто првог човјека Никшића Симовић је великим бројем својих одлука и изјава додатно продубио фронт према већини грађана и ушао у отворену кампању.

О томе говори и опредијељена ставка у буџету за социјална давања која је, за разлику од претходне године, увећена за преко 300 000 евра – тачније са 192 800 евра колико је опредијелио Веселин Грбовић на чак 501 800 евра. Многи аналитичари и опозиција су ову одлуку оцијенили као гомилање буџетских резерви за куповину гласова.

Надаље, Симовић је наредио и уклањање, како су истакли у саопштењу – „штампане цераде са ликом преминулог Амфилохија Радовића и пријетећим вјерско-политичким порукама“, чиме је извршио још један удар на вјерника Српске православне цркве.

Фото: Фејсбук

Постепеним конституисањем извршне власти откривале су се и бројне афере и малверзације у режији ДПС-а. Свакако, међу њима нашло се и име Милутина Симовића, који је потписивао траншу милионског износа у афери „Абу Даби“.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Стијовић, открио је да посједује и писмо које је Симовић упутио Ал Херери, са молбом да се новац уплаћује на специјални рачун.

„Овдје су и подаци о специјалном рачуну отвореном код Прве банке, ван система државних финансија“, навео је он.

Ове, али и многе друге афере о којима смо благовремено информисали јавност, подстакле су партијску врхушку ДПС-а да се опредијели, ипак, за другог кандидата – потпредсједницу ове партије Сању Дамјановић.

Сања Дамјановић; фото: Драган Мијатовић/ЦдМ

Међутим, јавност је убрзо информисана о аферама које се вежу за име некадашње министарке наука. Једна од њих је, свакако, и податак да је Дамјановић за „тим-билдинг“ потрошила 50 хиљада евра за два дана у Сплендиду.

Реторика Сање Дамјановић ни по чему се не разликује од партијске.

“Живимо у константном страху и тензијама изазваних националистичким дивљаштвом”, каже Дамјановић.

Након опаске да нова власт не познаје начин рада државног апарата, Дамјановић је истакла „историјску“ улогу Никшића у одбрани Црне Горе.

“Никшић се данас још једном налази на бранику одбране наше државе. Локални избори у нашем граду су преломни моменат кад Црну Гору морамо вратити даљем развоју, просперитету и европском путу напретка”, поручила је Дамјановић.

“Никшић ће остати светионик друштвеног развоја наше државе јер ћемо наставити да мијењамо град набоље”, закључила је она јуче приликом изјаве за медије.

Ипак, врхунац националистичке тензије остварен је приликом саме предаје листе ДПС-СД-ЛП-ПКС.

Полиција уочи избора малтретира, хапси и прони Србе у Никшићу

Поред агресивне реторике ДПС је, преко својих кадрова у полицији, прибјегао и малтретирању припадника српског народа у Никшићу.

Тако је вијест о упаду полиције у просторије које користе пријатељи коалиције „За будућност Никшића“ и хапшењу држављања Републике Србије у Никшићу узбуркала црногорску, али и регионалну јавност.

Том приликом, 29. јануара, ухапшена су и протјерана сљедећа лица: Јелена Денић, Јелена Нешић, Оливера Ђорђевић, Андријана Станковић, Вук Младеновић, Никола Алексић, Владимир Војводић и Бојан Делић. Ријеч је о незапамћеној хајци и злоупотреби припадника Управе полиције којима је наређено да ухапсе и протјерају легално пријављене грађане Републике Србије са уредним Уговорима о раду, након чега су из коалиције „За будућност Никшића“ подигли кривичне пријаве против Милутина Симовића и командира станице полиције Дарка Мађарића.

„За будућност Никшића“; фото: В. Кадић/Новости

Међутим, ДПС се није зауставио на овоме.

У ноћи, 12. фебруара, никшићка полиција је зауставила возило и извршила претрес посланика ДФ-а Мила Божовића, прослављеног југословенског и српског рукометаша Влада Мандића и Александра Аца Јокића, након чега су приведени у ЦБ Никшић.

Привођење Божовића, Мандића и Јокића у Никшићу

Њих је полиција без икаквог разлога зауставила у Никшићу, упркос чињеници што је Мило Божовић посланик и члан одбора за безбједност, који има имунитет, притом, не правећи никакав прекршај.

Никшић – град уништене индустрије из кога одлази омладина

Тродеценијска владавина ДПС-а оставила је стравичне посљедице у Никшићу.

Данас, Никшић је град који биљежи драстичан пад природног прираштаја. Први пут у историји никшићког породилишта, прошле године број порођаја је био испод 700, док је сваке године број рођених беба све мањи.

Никшић је град из којег велики број младих људи, усљед немогућности да пронађу посао, одлази у инострантво.

Жељезара Никшић

Некадашњи привредни гигант, гдје је, примјера ради, у жељезари радило преко 7 000 радника и у којој се производило 200 најквалитетнијих врста челика, данас је само ружна слика дивљих приватизација, са платама које су недовољне за елементарну егзистенцију. 

У више наврата радници ове компаније су истицали у медијима свој тежак положај, говорећи да су исцрпљени физички и психички.

IN4S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *