Акција за људска права: 23 године без обештећења за жртве Мурина

Право жртава на обештећење и даље чека, као природна и морална обавеза, да је Црна Гора добровољно испуни, казали су из Акције за људска прва (ХРА) поводом 23 годишњице од бомбардовања Мурина.

“За вријеме НАТО интервенције, прије 23 године, 30. априла 1999. године, бомбардован је мост у вароши Мурино на сјеверу Црне Горе”, саопштили су из Акције за људска права (ХРА).

Из ХРА подсјећају да су авиони НАТО погодили и продавницу и Дом културе и оштетили друге цивилне објекте.

“Том приликом је страдало шест цивила, од којих троје дјеце, док је четворо људи теже повријеђено. Погинули су Мирослав Кнежевић (14), Оливера Максимовић (13), Јулија Брудар (11), Вукић Вулетић (46), Милка Кочановић (69) и Манојло Коматина (72). Сирене се тог дана нису чуле, нити је било другог упозорења на опасност”, наводе из ХРА.

Како у предмету Мурину никада није вођен кривични поступак, додају, Врховни суд Црне Горе је жртвама овог злочина онемогућио накнаду штете под изговором застарјелости потраживања.

“Све и да је застарјелост наступила, то не значи да се тиме угасило право жртава на ову накнаду, већ да је само нестала могућност да жртве то право остваре принудно, судским путем. Право жртава на обештећење и даље чека, као природна и морална обавеза, да је Црна Гора добровољно испуни”, закључилили су из ХРА.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest