Акцизе на гориво се смањују за додатних 10 одсто

Фото: Принтскрин РТЦГ

„У пракси то значи да ако се цијене горива према садашњим прогнозама повећају за шест центи, ми ћемо неутралисати тај раст кроз смањење акциза“, рекао је Дамјановић и додао да смањење акциза негативно утиче на буџет

Фото: Принтскрин РТЦГ

Влада је на данашњој сједници усвојила Одлуку о умањењу износа акциза за промет безоловног бензина и гасних уља, на предлог Министарства финансија.

Та одлука подразумијева смањење акциза на гориво за додатних 10 одсто од наредног уторка, па ће укупно смањење акциза бити 50 одсто, што је и максимална законска могућност коју Влада има сходно Закону о акцизама.

По садашњим цијенама горива то би значило ниже цијене дизела и безоловног бензина за око пет-шест центи.

Та одлука ће се спроводити, како је навео министар финансија Александар Дамјановић у циљу заштите животног стандарда, а трајаће од 7. јуна до 5. јула.

„У пракси то значи да ако се цијене горива према садашњим прогнозама повећају за шест центи, ми ћемо неутралисати тај раст кроз смањење акциза. Уколико повећање буде ниже од шест центи имаћемо и пад цијене горива. Уколико буде веће од шест центи свакако ћемо имати мањи раст“, рекао је Дамјановић и додао да смањење акциза негативно утиче на буџет.

Дамјановић је навео да ће Министарство финансија данас или сјутра донијети правилник према којем ће се вратити обавеза наплате акциза на гориво за јахте за рекреацију.

„Нема никакве потребе да гориво за јахте за рекреацију буде ослобођено од акцизе. Сматрамо да је то елементарно солидарно“, рекао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest