Албанска мафиjа на кољенима: Хапшења и претреси широм Европе, нарко банда пустила пипке од Колумбиjе до Дубаиjа

Више од 600 полицаjаца, тужилаца и истражитеља радило jе на разбиjању организоване криминалне групе у Шпаниjи и Белгиjи, а неке акциjе су се одвиjале и у Хрватскоj, Њемачкоj, Италиjи и Холандиjи

Полициjа из седам европских земаља, радећи заjедно, разбила jе наjактивниjу групу за криjумчарење кокаина коjа говори албански jезик на континенту, ухапсивши 45 осумњичених чланова, извијестио jе у уторак Евроџаст, преносе Новости.

Операциjа коjу су подржали Еуропол и Евроџаст такође jе довела до 80 претреса у Белгиjи и Шпаниjи, а међу ухапшенима jе био „одређени броj мета високе вриједности, истражени у више случаjева високог профила у различитим jурисдикциjама“.

Осумњичени су оптужени за трговину кокаином из Латинске Америке у различите европске луке, транспортуjући га разним средствима укључуjући авионе, пловила, аутомобиле и камионе.

Када jе дрога стигла на одредиште, осумњичени су даље били укључени у њихову трговину на велико и прали приходе у Шпаниjи и неколико других европских земаља.

Више од 600 полицаjаца, тужилаца и истражитеља радило jе на разбиjању организоване криминалне групе у Шпаниjи и Белгиjи, а неке акциjе су се одвиjале и у Хрватскоj, Њемачкоj, Италиjи и Холандиjи. Амерички Федерални истражни биро jе подржао операциjу.

Мрежа jе створила низ предузећа у различитим земљама за прање профита често користећи „људе од сламе“ за пренос пословања и имовине. Чланови групе су редовно путовали у Дубаи, Мексико и Колумбиjу, организуjући своjе илегалне послове и користећи шифроване комуникационе алате за координациjу активности.

Заjеднички истражни тим између Белгиjе и Шпаниjе формиран jе 2021. године, али jе истрага у Шпаниjи почела 2018. хапшењем високорангираног члана групе. У Белгиjи, истражитељи су почели да раде на случаjу у септембру 2020. године, након што jе полициjа запленила велике количине дроге и хемикалиjа коjе су коришћене за трансформациjу и очување кокаина како би се њиме трговало.

– Данашња операциjа, коjу су на међународном нивоу координирали Европол и Евроџаст, била jе кулминациjа вишемесечног пажљивог планирања између органа за спровођење закона и правосудних органа у припреми акциjе – наводи се у саопштењу Евроџаста.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest