Алигрудић Катнићу: Каква Вам је ово правна игра са ултимативним роковима од три дана?

Вршилац дужности директора Фонда пензијског и инвалидског осигурања Ранко Алигрудић одговорио је специјалном државном тужиоцу Миливоју Катнићу, који је јуче саопштио да је Алигрудић “без сумње нетачно и тенденциозно обавјештавао јавност” те му дао рок од три дана да му достави тражене податке. Алигрудић је, између осталог, питао Катнића каква му је “ово правна игра са ултимативним роковима од три дана”.

Саопштење Алигрудића преносимо интегрално:

“Поштовани господине Катнићу,

Одмах на почетку да Вам се захвалим што сте, у поновном обраћању, одустали од „аргумента силе“, али ми је искрено жао што Вам је и „сила аргумената“ на стакленим ногама, јер сте је проткали увредама и омаловажавањем?

Прије него што сте доставили Ваше писмо порталима, и исти га пренијели у цјелости, морали сте га г-дине Катнићу доставити неком редактору да га редигује и доведе у ред прије штампања, како би изоставио неке несувисле ријечи и самом тексту дао чисто стручан тон (као што је то урађено у једном дневном листу од стране редактора са иницијалима Р.Д – прочитајте да видите разлику).

Ја ћу настојати да се у свом кратком одговору строго држим професије.

Наводите да сте дана 18.02.2022. доставили Фонду и мени лично „да у року од 3 дана утврди и достави податке да ли ми је уплаћено пензијско и инвалидско осигурање за ефективни стаж и стаж осигурања са увећаним трајањем за период мог запослења од 1985. па до 2022.године…“, и настављате да „ово Фонд ПИО не може да уради из два разлога: прво што им то није у надлежности, јер о томе не воде службену евиденцију…; и друго, што је Фонд ПИО у увјерењу навео да не може исказати појединачни обрачун износа доприноса за стаж осигурања и и стаж осигурања са увећаним трајањем за период 01.09.1985. до 11.03.2005.“?

Прво, није тачно г-дине Катнићу да сте се својим првим писмом обратили Фонду за било какво утврђивање већ само да Вам доставимо таксативан приказ по годинама за временски период 1985 – 2022.

колико имате ефективног стажа осигурања

колико имате стажа осигурања са увећаним трајањем;

износе уплаћених пореза (?) и доприноса за ефективни стаж;

износе уплаћених пореза (?) и доприноса за увећани стаж.

Друго, признајете да сте поднијели захтјев за нешто што сте знали да Фонд ПИО не може да уради, наводећи за то чак два разлога: ненадлежност и наше наводе да не можемо исказати појединачан обрачун износа доприноса за стаж осигурања и стаж са увећаним трајањем? Питам Вас јавно: Зашто сте нам онда џаба писали писмо и тражили све ово од ненадлежног органа, који Вам је једном већ одговорио? И каква Вам је ово правна игра са ултимативним роковима од три дана, са директивама за поступање како одговорити, и давањем новог рока од три дана директору Фонда ?

Не чини ли Вам се да је ово замајавање јавности, гђе Ви и ваш правни тим, користећи процедуралне могућности вођења управног поступка код Фонда у управној ствари утврђивања стажа, покушавате створити привид као да сте тиме већ успјели оспорити стаж пред Министарством одбране, које је за тај стаж стварно надлежно ?

Ако је Министарство одбране, сходно члану 215б Закона о ПИО који прописује да „Податке о стажу осигурања, заради и накнади зараде за војне осигуранике, остварене по прописима који су се примјењивали до дана ступања на снагу овог закона (15.08.2007.) Фонду обезбјеђује орган државне управе надлежан за послове одбране“ доставило све податке о Вашем војном стажу и потврдило да су измирени доприноси и за ефективан и за увећани стаж, питаје је какве то везе може имати Ваш захтјев Фонду ПИО за утврђивање ефективног стажа и стажа осигурања са увећаним трајањем за вријеме професионалне војне службе са нашим одговором Тужилачком савјету и питањем испуњења Ваших услова за старосну пензију? Ако, како исправно тврдите, Фонд није надлежан за унос тог стажа у матичну евиденцију активних осигураника, и ако се исти не може утврдити код Фонда докле год не поднесете захтјев за старосну пензију, то апсолутно не значи да се исти не рачуна за испуњење услова за Вашу пензију ? Ви имате стаж потврђен званичним актима од стране Министарства одбране, истих оних на основу којих смо пензионисали на стотине бивших професионалних војних лица након 15.08.2007.год, тако да кад саберемо тај стаж са стажем утврђеним у базу података Фонда ПИО, Ви на данашњи дан имате 41 годину, четири мјесеца и 24 дана стажа осигурања. Провјерите ! Поднесите захтјев за пензију, и тестирајте нас !? Јавно Вам обећавам да ће те, већ сјутрадан по подношењу захтјева, бити наш пензионер.

Одговорно Вам тврдим да нико из Фонда ПИО није званично, а ни незванично да ја знам, дао јавности на увид Ваше личне податке, како то тврдите, нити је Тужилачком савјету достављен акт Министарства одбране, на који смо се позвали у нашем одговору?

Сваки наш одговор био је на званичан захтјев државног органа и сваки је, по мом налогу, био лично достављен од стране возача Фонда.

Ми нијесмо помињали снижење старосне границе по основу година бенефицираног стажа и Ваше евентуално испуњење услова за старосну пензију и по том основу, тако да нам није јасно зашто сте сад отворили то питање кад Вам то никако не иде у корист ? А Ваш начин рачунања кад се и како снижава старосна граница по основу стажа са увећаним трајањем је, једном ријечју, уникатан ? Неко Вас је за то дебело обмануо.

Ваш сам правни тим крајње искрено похвалио због њихових ранијих стручних дописа у Вашем предмету писаних на по пет-шест страна (да сте Ви то припремали и писали не би имали времена ни за свој посао) желећи само да им скренем пажњу да су овђе на нашем терену, правно врло клизавом…

Ви ми поручисте да немам појма, и то баш у правној материји у којој сам преко тридесет година? Срећом, она Сократова „Знам да ништа не знам“ је изродила да наш народ каже „Паметан се учи само док не зна, а жив човјек само – док је жив?“

На крају, саопштили сте да прекидате комуникацију са мном у било ком смислу, па ћу и ја саопштити јавности да сам у дилеми да ли да допис који сте ми данас послали и којим ме обавјештавате да одустајете од свог захтјева за достављање података од 18.02.2022.(?) схватим као замјену за ово друго неуручено ми писмо које је остало у преводу…и у оригиналу на порталима?”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest