Amandmanom Koprivice obezbijeđen model za obeštećenje stradalih u Murinu

Foto: Jutjub printskrin/ Pogled
Amandmanom poslanika Demokrata Moma Koprivice definisan je model za obeštećenje stradalih u Murinu. Ovaj amandman je usvojen kroz Zakon o boračko-invalidskoj zaštiti.

Naime ovim amandmanom definisan je novi institut u zakonu – civilne žrtve rata, na osnovu kojeg će porodice ubijenih ili nestalih tokom ratnog stanja 1999 godine steći pravo na novčano obeštećenje, a isto pravo je predviđeno i za povrijeđene civile.

Tokom bombardovanja 1999. godine stradali su, osim vojnih lica, i civili u Murinu i jedno civilno lice u Malesiji i porodicama svih njih će pripasti pravo na obeštećenje pod jednakim uslovima.

Osim toga, na ovaj način je uvođenjem novog instituta civilne žrtve rata, obezbijeđeno i pravo na poštovanje njihovog statusa, pravo na pravdu i pravo na društveno priznanje patnje.

Koprivica je istakao da su porodice stradalih pretrpjele nenadoknadiv gubitak i neizmjernu patnju.

„Stoga je moralno i etički ispravno obezbijediti novčanu nadoknadu porodicama stradalih u Murinu. Još je važnije pravo na status dostojan civilizacijskih standarda Ovakva pomoć bi bila jedan od načina da se izrazi saosjećanje i podrška žrtvama ovog tragičnog događaja. Međutim, važno je napomenuti da bi ova novčana nadoknada trebalo da bude jedan od koraka u većem procesu ispravljanja nepravde, i to ne samo ove, već mnogih nepravdi koje je prethodni režim radio i zataškavao. Obaveza države je da obešteti žrtve ratnih zločina, što ovo u Murinu svakako jeste. Porodice su preživjele gubitak najbližih, a onda i sistematsko zaboravljanje“, naveo je Koprivica.

pogled.me/adria

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest