АСП: УПЦ крије плаћања Блажа Ђукановића и повлашћених, концесионе накнаде први пут проглашене тајном

Foto: ASP

„УПЦ прогласила је сада по први пут износе плаћених концесионих накнада пореском тајном, али при томе уопште није навела које су то нове одлучне околности/чињенице које их чине тајним податком, јер их је у претходним годинама уредно достављала“

Акција за социјалну правду (АСП) саопштила је да је Управа прихода и царина (УПЦ) први пут прогласила пореском тајном исплате концесионих накнада, које држави плаћају власници малих хидроелектрана (мХЕ) или власници рудника у земљи, што је недопустив правни преседан, који транспарентност у земљи гура испод границе која је постојала чак и у вријеме потпуне владавине ДПС-а.

Из АСП су казали да су у ранијем периоду из УПЦ ту врсту података уредно достављала на основу Закона о слободном приступу информацијама, не само њима већ и другим невладиним организацијама, а одобрене информације би објавила и на својој веб страници.

„Међутим, УПЦ прошле седмице је одбила захтјев АСП, која је тражила износе плаћених концесионих накнада од стране 18 привредних субјеката, који су до средине ове године газдовали са 30 мХЕ, а којима потрошачи кроз рачуне за струју плаћају милионске субвенције“, наводе из АСП.

Казали су да су изградњом малих хидроелектрана ријеке у земљи у значајној мјери девастиране.

„А, у овом бизнису су привилеговане фирме и појединци блиски врху ДПС-а, али и родбина тог партијског врха, попут Блажа Ђукановића, сина црногорског предсједника (Мила Ђукановића)“, наводи АСП.

Додају да су ријеке на којима су саграђене мХЕ природно добро свих грађана, за које се плаћају концесионе накнаде држави.

„УПЦ прогласила је сада по први пут износе плаћених концесионих накнада пореском тајном, али при томе уопште није навела које су то нове одлучне околности/чињенице које их чине тајним податком, јер их је у претходним годинама уредно достављала. Претходно је Управа одбила да АСП-у достави износе плаћених концесија фирме ‘Градир Монтенегро’ из Пљеваља, која газдује рудником у тој општини и иза које стоји пољски капитал, након препродаје од Никшићанина Веселина Пејовића“, кажу из АСП.

Руде су такође, како кажу из АСП, природна добра свих грађана, за чије се коришћење држави плаћа концесиона накнада, те је, наводе, неспоран јавни интерес да грађани имају информације ове врсте и потпуно је невјероватно да се и ове концесионе накнаде проглашавају пореском тајном“.

Истичу да је рјешења којима се накнаде проглашавају тајном потписао нови директор УПЦ Раде Милошевић.

„Кадар Уре, чији се лидер јавно залаже за потпуну транспарентност информација у посједу државних органа, али очито да то остаје само на реторици, а не и дјелима. АСП ће покренути одговарајуће правне поступке у покушају да добије тражене информације“, закључује се у саопштењу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest