Благи пад индекса на Вол Стриту

pixabay

За нове смјернице чекају се крајем седмице подаци о запослености, која је у досадашњем току године расла

Фото: Pixabay

На Вол Стриту су у понедјељак у опрезном трговању најважнији индекси благо пали, након што су у јулу остварили највећи мјесечни скок у задње двије године, док инвеститори за нове смјернице чекају податке о запослености у највећој свјетској економији.

„Dow Jones“ индекс спустио се на почетку седмице 46,7 бодова или 0,14 одсто, на 32.798 бодова, „S&P“ 500 индекс 0,28 одсто, на 4.118 поена, а „Nasdaq“ 0,18 одсто, на 12.368 бодова, преноси „SEEbiz“.

Тако су индекси благо пали након прошлоседмичног узлета, подстакнутог шпекулацијама да америчка централна банка, Федералне резерве (Фед) можда неће требати дизати каматне стопе онако агресивно колико су се неки прибојавали. Притом је „S&P“ 500 у трговању непрестано осцилирао између позитивног и негативног подручја, јер су инвеститори били на опрезу након што је, као и технолошки „Nasdaq“, у јулу остварио највећи мјесечни добитак још од 2020.

Од почетка године, међутим, ти индекси су још у минусу, при чему S&P отприлике 14 одсто. Фед је поручио да јој је циљ сузбити инфлацију и смањити потражњу подизањем каматних стопа, но неки инвеститори и аналитичари брину како би њено агресивно заоштравање монетарне политике могло подстаћи незапослености и успорити економске активности.

Фед је од почетка године већ дигнуо кључну каматну стопу за укупно 2,25 постотних бодова те најавио да ће његов приступ заоштравању монетарне политике надаље бити под утицајем показатеља. А најновији показатељ о америчкој индустријској активности ИСМ у јулу је износио 52,8 индексних бодова, што је његов најнижи ниво од јуна 2020, но то је ипак боље од очекивања аналитичара. Уједно, тај индекс и даље је изнад 50 бодова, па указује тек на успоравање раста активности у индустрији, које чине готово 12 одсто америчког бруто домаћег производа (БДП), а не и њихов пад.

За нове смјернице чекају се крајем седмице подаци о запослености, која је у досадашњем току године расла, подстакавши економисте на закључак да америчка привреда, упркос два тромјесечја пада активности, уствари и није у рецесији.

„И даље је много питања око тога јесмо ли заиста економски изашли из проблема, но вјероватно нијесмо. Нијесмо чак нити близу економских ефеката Фед-овог досадашњег подизања каматних стопа“, сматра портфељ менаџер у инвестиционом друштву Глобал Инвестментс, Том Мартин.

Највише су пале цијене дионица у енергетском сектору, под утицајем пада цијена нафте. Највећа губитница притом је била дионица Еxон Мобила, с падом цијене 2,5 одсто. И на европским берзама на почетку августа већина најважнијих индекса благо је пала, након најбољег мјесечног извођења још од новембра 2020. године, при чему је паневропски Стоxx 600 завршио трговање у понедјељак у минусу 0,19 одсто, на 437,46 бодова.

Истовремено, њемачки ДАX спустио се благих 0,03 одсто, на 13.479 бодова, а лондонски ФТСЕ 0,13 одсто, на 7.413 поена, док је лондонски Фтсе ојачао 0,11 одсто, на 22.429 бодова.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest