Borovinić Bojović: Dešavanja nakon izbora moraju biti logičan politički nastavak izborne kampanje

Foto: Jutjub printskrin/ Jelena Borovinić Bojović

„Mislim da proces formiranja vlade ne treba doživljavati kao trku sa vremenom. Mnogo je važnije da se formira stabilna vlada nego da se vlada formira što prije. Brzina ne predstavlja garanciju za stabilnost. Jedno društvo može dobiti brzo formiranu vladu koja će sporo sprovoditi reforme, isto tako može dobiti sporo formiranu vladu koja će brže sprovoditi reforme. Mislim da je u ovom trenutku najvažnije biti temeljan. A rok za formiranje izvršne vlasti nudi vremenski komoditet da se organizuju kvalitetni pregovori, pa i da se vrate na početak ako je potrebno. Nije to nepoznata praksa u evropskom političkom iskustvu. Zbog svega navedenog prognoze ostavljam analitičarima. SIgurna sam da je za građane značajnije na koji će način vlada biti formirana. Pojedinačne sujete i ambicije ne mogu biti ispred interesa građana i države“, kazala je u Jutarnjem programu RTCG dr Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada.

POBJEDNIČKU ENERGIJU MOGUĆE JE OBNOVITI, PODGORICA DA BUDE MODEL ZA DRŽAVNI NIVO

Ona je izrazila saglasnost sa ocjenom predsjednika države Jakova Milatovića da je pobjednička energija sa lokalnih i predsjedničkih izbora razbijena, ali smatra da se može obnoviti. „U oktobru prošle godine i na proljeće ove godine postigli smo svi zajedno uzoran nivo saglasnosti i međusobnog razumijevanja. Na lokalnim i predsjedničkim izborima smo pokazali kako to izgleda kada se interes građana postavi na prvo mjesto. Vjerujem da je pobjedničku energiju moguće obnoviti“, saopštila je Borovinić Bojović.

Ona podsjeća da je u osnovi svih izbornih pobjeda minule dvije godine pobjeda od 30. avgusta 2020. godine. „Tada je formirana nova društvena i politička većina. Od tada DPS nema moć, monopol, zloupotrebu resursa kakva je bila ranije. Izborne utakmice su mnogo ravnopravnije nego što su bile prije. Takođe, iz te većine od tridesetog avgusta iznikla je nova generacija političara, kojoj pripada i Evropa sad, kojoj pripadam i ja, i mnogi drugi. I sasvim je prirodno da osnovnu većinu za formiraje vlade nađemo u 50 poslanika koji čine tridesetavgustovsku većinu. Nakon toga se može razgovarati i o integraciji nacionalnih stranaka manjinskih naroda“, objasnila je ona.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada kazala je da Crnoj Gori reformska većina od najmanje 49 poslanika, kako bi se poslije formiranja izvršne vlasti konačno krenulo reforme koje se odnose na pravosuđe.

Na pitanje da li će mogući izostanak koalicije Za budućnost Crne Gore iz buduće vlade, odraziti lokalni nivo odnosno Podgoricu, Borovinić Bojović poručuje da je Podgorica najbolji uzor za formiranje vlasti na državnom nivou.

„U ovom trenutku lokalna vlast u Glavnom gradu je stabilna ali šta će se dešavati kasnije, u smislu – šta bi bilo kad bi bilo – to je nezahvalno prognozirati. Ovom prilikom bih podsjetila i mandatara i sve nas da izborni rezultati nisu švedski sto, pa da se sa njega uzimaju različiti partneri za parlamentarni, lokalni i predsjednički nivo. Saradnja u Glavnom gradu je dobra, Podgorica ne nudi razloge za razlaz, ali nudi dobar primjer za državni nivo. Građani Podgorice su dugo čekali na promjene i što se tiče nas koji činimo lokalnu vlast, mi radimo sve da sačuvamo tempo reformi koje smo pokrenuli. Mi smo odgovorni ljudi, nećemo trgovati sa interesima građana Podgorice, ali je isto tako važno i da se na državnom nivou poštuje izborna volja naroda. Proces formiranja vlasti nije matematička radnja, jer postoje izborne kampanje prije toga – u kojima dajemo obećanje na osnovu kojeg dobijamo povjerenje. Dešavanja nakon izbora moraju biti logičan politički nastavak izborne kampanje. A to znači da je koaliciji Za budućnost Crne Gore bez ikakve sumnje mjesto u izvršnoj vlasti“, zaključila je ona.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest