Ћерке азербејџанског лидера Илхама Алијева за годину дана увећале имовину у Црној Гори за више од 50 милиона евра!

Компанија “Азмонт Инвестментс”, која се власнички повезује са Лејлом и Арзу Алијев – кћеркама предсједника Азербејџана Илхама Алијева, значајно је увећала сталну имовину у Црној Гори.

Та фирма на крају 2020. године имала је сталну имовину у вриједности од 132.358.059 евра. На крају прошле године та ставка је износила 182.916.041 евро, што представља увећање од 50.557.982 евра.

То се може видјети у финансијским извјештајима те компаније, а у које је увид имао портал ПРЕСС.

Компанија “Азмонт инвестметс” стоји иза пројекта градње луксузног насеља Портонови у Кумбору. Према тврдњама представника те фирме у пројекат је уложено неколико стотина милиона евра.

Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ) објавио је у новембру 2020. године да су крајњи власници компаније “Азмонтс инвестментс” Арзу и Лејла Алијев, као и таст предсједника Азербејџана – Ариф Пашајев.

Уговор за изградњу луксузног комплекса је додељен 2012. године компанији СОЦАР, уместо конкурентском америчком конзорцијуму – НЦХ.

Фирма из Азербејџана је на тендеру нудила један евро по квадратном метру годишње, фиксну добит од пет одсто и улагање од 258 милиона евра током осам година.

Амерички конзорцијум НЦХ понудио је два евра по квадратном метру, добит од 5,1 одсто и процијењену почетну инвестицију од 200 милиона евра.

Иако је цена закупа била једна од важних ставки, Тендерска комисија Савета за приватизацију, којим су руководили функционери Демократске партије социјалиста (ДПС) – на чијем челу је предсједник државе Црне Горе Мило Ђукановић, одлучила се за понуду из Азербејџана, чији представници су у Кумбору, на површини од 26 хектара, дуж 1.800 метара обале, изградили луксузни мали град.

Хапшење директора извођача радова…

Главни извођач радова на пројекту Портонови је фирма “Пиззаротти Монтенегро”, регистрована у Херцег Новом. По налогу Специјалног државног тужилаштва у децембру прошле године ухапшен је Антонио Факинети један од директора те компаније.

Факинети је ухапшен због сумње да је извршио кривично дјело злоупотреба положаја у привредном пословању.

Наводно је незаконито извуче преко 21 милион еура из Црне Горе преко повезаних фирми, док је компанија “Пиззаротти Монтенегро” остала подизвођачима који су били ангажовани на пројекту дужна милионске своте.

Извор: Пресс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest