CIJENE GORIVA U REGIONU: Benzin najskuplji u Crnoj Gori, a dizel u Srbiji

FOTO: Pixabay
Nakon što je gorivo tri puta poskupjelo u zadnjih mjesec i po potrošači u Crnoj Gori se pribojavaju i rasta cijena robe široke potrošnje, jer se troškovi transporta računaju kao obavezni ulazni input u formiranju cijena.

Za razliku od prošle i kraja 2021. godine, po svemu sudeći u ovom momentu nije realno očekivati da će nadležno Ministarstvo finansija sniziti akcize na naftne derivate, što bi dovelo do značajnog pada cijena goriva.

Prema nezvaničnim informacijama portala Adria, u Ministarstvu finansija oklijevaju sa snižavanjem akciza na gorivo jer je turistička sezona u punom jeku, kada je po pravilu potrošnja goriva najveća, a punjenje budžeta po osnovu pomenutih akciza najizdašnije. Malo je vjerovatno da će se ministarstvo odlučiti da smanji akcize do završetka ljetnje turističke sezone 15. septembra, do kada nas očekuju još dva redovna usklađivanja maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Treba imati na umu i da se u narednom periodu očekuje formiranje nove, 44. Vlade Crne Gore i imenovanje, kako trenutno stvari stoje, novog ministra finansija, što može potrajati mjesecima.

Podsjetimo, eurosuper 95 i 98 su od juče skuplji po tri centa i u narednih 15 dana koštaće 1,62, odnosno 1,66 eura za litar, dok je cijena eurodizela povećana deset centi i iznosi 1,54 eura. Lož ulje je takođe poskupjelo deset centi, na 1,51 eura. Prethodne promjene cijena bile su 1. avgusta, kada su sve vrste goriva poskupjele pet centi.

Benzin najskuplji u Crnoj Gori, a dizel u Srbiji

Iako smo navikli da je u regionu gorivo najskuplje u Hrvatskoj i Sloveniji, državama članicama EU sa najvećim standardom na ovim prostorima, situacija se u posljednje vrijeme promijenila.

Prema istraživanju zagrebačkog poslovnog portala SEEbiz Crna Gora ima najskuplji benzin u regionu, sa cijenom od 189 dinara za litar goriva od 95 oktana (1,62 eura), dok Srbija prednjači po cijeni dizel goriva koje košta 199 dinara po litru (oko 1,70 eura). Cijene su navedene prema prosječnom kursu Narodne banke Srbije.

Rastuće cijene goriva na regionalnim tržištima odraz su trendova na globalnim tržištima nafte. Na svjetskim tržištima nafte, cijene barela su porasle i prošle nedjelje, sedmi put zaredom, ostvarivši najduži trend rasta od početka 2022. godine, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku upozorila na sve oskudnije snabdijevanje. Prateći trend rasta cijena nafte, cijena goriva u regiji i dalje raste.

Gorivo je znatno jeftinije u Sjevernoj Makedoniji, a litar benzina košta 162 dinara (1.39 evra), dok je cijena dizela 152 dinara (1.3 evra), prenio je makedonski portal “Sitel”.

U Albaniji je cijena dizela po litru 176 dinara (1.51 evro), što je identično cijeni u Hrvatskoj, dok je benzin od 95 oktana 180 dinara (1.54 evra), prenijeli su portali.

Litar dizela u Banjaluci košta više od 150 dinara (2.51 – 2.52 konvertibilnih maraka), dok se benzin na pumpama prodaje po cijeni od 150 do 155 dinara po litru (2.52 – 2.59 KM), prenio je Tanjug.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest