Чланство до 2025. није вјероватно: ЕУ потрошила године и милијарде припремајући балканске земље

Вријеме читања 2 минута

Европска унија је потрошила године и милијарде еура припремајући балканске земље за придруживање блоку, и тај су покушај САД подржале у нади да ће то проширити стабилност у региону који је дуго био пун политичке нестабилности и спорадичног насиља. Али пошто су се лидери ЕУ недавно састали са колегама из тих земаља, реалност је да чланство све више бива тема за будућност, и није на дохват руке, наведено је у чланку листа ,,Вол стрит журнал“ (WSЈ). 

Како се наводи у чланку, званичници Бајденове администрације и многи у Европи забринути су да одуговлачење ширења ЕУ на Западни Балкан отвара регион ривалима и противницима, укључујући Русију и Кину, од којих сви имају историјске или економске интересе, преноси РТЦГ.

– Француска је дуго тврдила да проширење блока онемогућава доношење кључних одлука. Културни ратови и политички сукоби између новијих источноевропских чланица и традиционалних западноевропских додатно су умањили подршку- наведено је у чланку WSЈ.

Цитирана је Весела Чарнева, замјеница директора Европског савјета за спољне односе у Софији, Бугарска, која је рекла да је ЕУ заглављена између групе земаља централне и источне Европе које се заиста залажу за проширење и других који су дубоко скептични, али не желе то да сасвим одбаце ту политику. 

– Процес је у застоју због ове дубље сумње у то да ли су европска друштва у стању да апсорбују више чланова. Неки западноевропски политичари знају да је проширење питање које може да им донесе изборни пораз- рекла је Чарнева.

Европски званичници, пише WSЈ, укључени у преговоре признају да преговори са Црном Гором и Србијом напредују веома споро. Брисел се надао да би се једна од земаља могла придружити до 2025. године, што, како се наводи, данас изгледа невјероватно.

У чланку се истиче да када је Словенија предложила чланство земаља западног Балкана до 2030. године, тај потез је одмах повучен, што су изјавиле дипломате.

Гералд Кнаус, предсједавајући Европској иницијативе за стабилност, (регионални истраживачки центар), рекао је да процес проширења више није вјеродостојан и да је стога изгубио моћ да трансформише земље кандидате. Рекао је да би ЕУ требало да се врати моделу деведесетих који нуди чланство на јединственом тржишту у замјену за реалне реформе као мјесто за пуноправно чланство.

– Процес приступања не иде ка постизању било којег од циљева – укључујући стабилизацију региона- рекао је Кнаус.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest