Čovjek koji je podržao protjerivanje Đokovića iz Australije napušta politiku

Foto: Jutjub printskrin/Sky News Australia

Nekadašnji premijer Australije Skot Morison najavio je će vratiti poslanički mandat kako bi preuzeo funkciju u privatnom sektoru.

Morison je poznat po tome što je 2022. podržao odluku tadašnjeg ministra za imigracije da protjera Novaka Đokovića.

Ministar za imigracije u vladi Skota Morisona, Aleks Houk u januaru 2022. godine donio je odluku da se najbolji teniser Srbije i svijeta Novak Đoković protjera jer navodno predstavlja opasnost po javno zdravlje zbog toga što nije bio vakcinisan protiv kovida 19 iako su mu australijske vlasti prethodno izdale vizu, prenosi RTS.

Odluku Houka jednoglasno je potvrdilo tročlano sudsko vijeće Federalnog suda u Australiji nakon čega je Đoković letom za Dubai napustio teritoriju te zemlje.

Svjetski reket broj jedan prethodno je bio prisiljen da boravi u imigrantskom poluzatvoru hotela „Park“ u Melburnu dok je čekao konačno odluku australijskih vlasti koje su osporile validnost njegove vize.

Da su se australijski državni organi ponijeli nekompetentno, na žalbu Đokovića u prvostepenoj odluci potvrdio je i Federalni sud Australije, kada je donio odluku da se najbolji teniser svijeta oslobodi boravka u hotelu za imigrante, prenosi RTS.

Međutim, resorni ministar Aleks Houk oborio je tu odluku i naredio protjerivanje Đokovića iz Australije koju je potvrdilo drugo vijeće Federalnog suda i uskratilo mu mogućnost da se takmiči na Australijan openu.

Komitet australijskog parlamenta kasnije je utvrdio da je Đoković dobio vizu ne po automatizmu, kako je rekao Skot Morison, već mu je izdao službenik Ministarstva za imigraciju i Ministarstva unutrašnjih poslova Australije.

Morison je snažno stao iza odluke svog ministra ističući da „niko nije iznad zakona i pravila o graničnoj bezbjednosti“, kako  je naveo u pismu RTS-u, ne izvinivši se nijednom riječi za torturu kroz koju je prošao Đoković.

Jasno je bilo da je tadašnji australijski premijer na Đokovićevom primjeru želio da skupi političke poene budući da su se kasnije te godine održavali izbori.

Na kraju, sve je predstavljeno kao imaginarna opasnost da će Novak podstaći talas protesta protiv obavezne vakcinacije u Australiji.

Morison je bio upleten i u istorijski skandal zbog toga što je tokom pandemije kovida sebe tajno imenovao na nekoliko ministarskih pozicija dok je bio premijer.

Svoju odluku da istovremeno postane i ministar zdravlja, finansija, trezora i unutrašnjih poslova, pravdao je „vanrednim okolnostima“ sa kojima se zemlja suočava.

Skot je poznat i po kontroverznom odbrambenom paktu AUKUS kojim je predviđeno da Australija početkom sljedeće decenije od SAD i Britanije počne da nabavlja podmornice na nuklearni pogon kako bi navodno parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

Projekat će do 2055. godine koštati 245 milijardi dolara.

Iako je Peking najveći trgovinski partner Australije, Morison je odnose sa Pekingom, najvećim trgovinskim partnerom Australije, dodatno pogoršao pozivima na međunarodnu istragu o poreklu kovida. Morison je svoju odluku da se povuče iz politike obrazložio riječima da je vrijeme da vrati privatnom životu.

Kako je dodao, sada će preuzeti „strateške savjetodavne uloge“ širom Azije kako bi se fokusirao na bezbjednosna pitanja u Indo-Pacifiku.

Morison, pobožni hrišćanin, rekao je da se „raduje što će biti aktivniji“ u svojoj crkvi i provoditi vrijeme sa svojom porodicom.

Odlazak  Morisona u penziju se dugo očekivao nakon poraza na parlamentarnim izborima od laburista 2022. godine, ostavivši njegovu Liberalno-nacionalnu koaliciju sa najmanjim brojem poslaničkih mjesta u istoriji Australije.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest