Црна Гора од економског држављанства зарадила само седам милиона евра

Вријеме читања 2 минута

Пасош Црне Горе

Буџет Црне Горе до сада је приходовао скоро седам милиона евра од програма економског држављанства, док је на рачун инвеститора у истом периоду уплаћено девет милиона, саопштено је из црногорске Агенције за инвестиције.

Програм економског држављанства је почео 1. јануара 2019. године, а држављанство се може добити са улагањем у пројекте на северу и средишњем региону у износу од 250 хиљада и пројекте на приморју и Подгорици у износу од 450 хиљада евра. Свака апликација за држављанство кошта 100 хиљада евра.

Седам милиона за две године је, како констатује „Дан“, дупло мање од прихода који је предвиђен Законом о буџету за ову годину. Претходна влада је рачунала на 15 милиона прихода по основу овог програма, да би ребалансом из јуна променила ту ставку. Ребалансом је планиран приход од нула евра. Агенција је до сада имала 86 апликација за добијање црногорског пасоша.

„До сада је у буџету Црне Горе приходован износ од 3.600.000 евра по основу донација за развој мање развијених јединица локалне самоуправе и износ од 3.340.000 евра по основу трошкова поступка приликом подношења захтева за стицање црногорског држављанства“, казали су подгоричком листу из Агенције за инвестиције.

Програм је, како су навели, ограничен на 2.000 захтева. На питање колике приходе планирају у 2021. години од програма, навели су да је незахвално прогнозирати, посебно ако се има у виду тренутна епидемиолошка ситуација вируса корона.

Истакли су да је по основу посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе, до сада је највише уложено у Општину Колашин. Док је, гледајући по регионима, највише уложено у северни регион.

Како су додали, тренутно има 15 пројеката из области туризма који су на листи развојних пројеката, пренео је црногорски портал „Банкар“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest