DAČIĆ: Srbija ne želi rat, ali kad bi to htjela, tzv. Kosovu ne bi pomoglo ni milion „džavelina“

Foto: Jutjub printskrin/Al Jazeera Balkans

Ministar spoljnih poslova Srbije u tehničkom mandatu i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema namjeru da vodi rat, ali kada bi to željela – “Kosovu ne bi pomoglo ni milion ‘džavelina’”.

On je u emisiji na „TV Pink“ prokomentarisao i najavu američkog ambasadora Kristofera Hila da će SAD isporučiti protivtenkovske sisteme „džavelin“ Kosovu, prenosi Beta.

Dodao je da je krajnje vrijeme da Srbija odluči da li je Kosovo njeno nacionalno pitanje ili nije.

On je kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) što odbija da prihvati posjetu pape Srbiji, jer smatra da je uticaj Vatikana izuzetno važan u svijetu, naglasivši da Vatikan (za sada) nije priznao nezavisnost Kosova.

„SPC mora da reaguje u vezi sa posjetom pape, jer je bitno da zadržimo podršku Vatikana“, rekao je Dačić.

Dodao je i da se oko ovog pitanja mora postići nacionalna homogenost.

Komentarišući najavu isporuke protivoklopnih sistema „džavelin“ Dačić je rekao da se taj slučaj ne može posmatrati izolovano.

„Riječ je o dugoročnom strateškom partnerstvu da se pomogne kosovska nezavisnost. Treba uzeti u obzir sve što se dešavalo od 1999. godine. Pa ista ta Amerika, ali i drugi, je naoružavala OVK. I sada rade isto“, rekao je Dačić.

On je dodao da naoružavanje Kosova očigledno „ima za cilj jačanje kosovske nezavisnosti kroz jačanje njiohovih bezbjednosnih struktura“.

Dačić je istakao i da je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, ali da Srbija nema načina da se tome suprotstavi.

„Srbija mora da razvija odnose i sa onim zemljama koje priznaju kosovsku nezavisnost i ne samo da je priznaju, već i rade na njenoj promociji, pa je čak i naoružavaju. Moramo, jer želimo da očuvamo mir i stabilnost“, rekao je Dačić.

Dačić je prokomentarisao i izjavu britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da je „Srbija ruski proksi“ rekavši da je jedini razlog za takvu izjavu to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

pogled.me

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest