DANAS SLAVIMO SVETOG ADRIJANA I NATALIJU: Ovo je molitva za sreću u braku

Foto: SPC
Adrijan i Natalija bili su muž i žena, plemenitog i bogatog roda iz Nikomidije. Adrijan je bio načelnik pretora i neznabožac, a Natalija potajna hrišćanka. Legenda kaže da nije bilo ljepšeg i skladnijeg para u čitavoj Nikomidiji i da je njihova ljubav bila na daleko poznata.

Međutim, oni su u braku živjeli samo trinaest mjeseci. Kada je car Maksimijan posjetio Nikomidiju, naredio je opšti progon hrišćana. U njemu je učestvovao i Adrijan koji je popisivao imena hrišćana.

Vidjevši te ljude i njihove vrline, i sam je jednog dana sebe stavio na taj spisak. Natalija se obradovala tome, pa se i ona priključila Adrijanu i ostala uz njega do samoga kraja.

S obzirom da su ovi supružnici primjer kako se treba ponašati u braku (biti sve vrijeme uz bračnog partnera), u njihovu čast čita se molitva.

Vjeruje se da supružnici danas treba da im upale svijeću u crkvi i pomole se ovim riječima:

“Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobjediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest