Даниловић: Неопходна брза идентификација жртава трговине људима

Црна Гора би требало да успостави и примијени процедуре за брзу и безбједну идентификацију жртава трговине људима, да додатно обучи судије, тужиоце и полицију за истрагу и кривично гоњење одговорних, као и да жртвама омогући приступ искусним адвокатима.

Василиса Даниловић

То је, у интервјуу за ПР Центар, казала социјална радница у Црногорском женском лобију (ЦЖЛ), Василиса Даниловић, подсјећајући да је у извјештају Стејт департмента од прошле године Црна Гора остала на „Нивоу 2“ листе држава под надзором.

„Такође, од велике је важности и јачање мултидисциплинарног приступа и унапређење регионалне и међународне сарадње у овој области“, истакла је Даниловић.

Казала је да ЦЖЛ спроводи пројекат „Унапређење превенције и заштите од трговине људима и сексуалне експлоатације“ уз финансијску подршку ГИЗ Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит.

„Пројекат има за циљ подизање свијести жена и дјевојчица, потенцијалних жртава трговине људима и сексуалне експлоатације, о могућим ризицима да постану жртве трговине људима, сексуалне и радне експлоатације, као и информисање о доступним механизмима подршке и услугама. Такође, пројектом желимо повећати свијест друштва и институција о феномену насиља над женама кроз облике трафикинга, сексуалне и радне експлоатације“, навела је Даниловић.

Према њеним ријечима, пројекат кроз кампању на државном нивоу промовише пружање подршке и информисање потенцијалних жртава трговине људима и сексуалног искоришц́авања на територији Црне Горе кроз мултисекторску сарадњу у раду и пружању услуга на двије СОС линије Црногорског женског лобија.

„Директна циљна група пројекта су жене,дјевојке и дјевојчице које су у опасности да постану жртве трговине људима и сексуалне експлоатације због специфичних социо-економских околности или припадности „рањивим категоријама“. Индиректна циљна група су: шира заједница, пружаоци социјалних услуга – институције, локална заједница, невладине организације, медији“, рекла је Даниловић.

Говорећи о статистичким подацима кад су у питању СОС линије за жртве трговине људима и за жртве сексуалног насиља, за које је надлежан ЦЖЛ, Даниловић је казала да је забиљежен пораст броја позива за 25 одсто у односу на 2020. годину.

„Укупан број позива на СОС телефону за жртве трговине људима за 2021 год. износио је 3.009, док је укупан број позива на СОС телефон за жртве сексуалног насиља износио 526. Када сумирамо резултате за обје линије, могу рећи да је највише било информативно-едукативних позива, као и позива потенцијалних жртава“, рекла је Даниловић.

Рекла је да је у оквиру пројекта спроведено истраживање јавног мњења о перцепцији трговине људима у Црној Гори у циљу да добију одговор на питање како грађани Црне Горе перципирају трговину људима и сексуалну експлоатацију, које ће бити представљено у наредном периоду.

„Пројектом ће се континуирано спроводити информативно едукативна кампања о феномену трафикинга и сексуалној експлоатацији жена и дјевојчица која је праћена видео спотом који обухвата причу жене која нам говори о томе шта је све прошла на њеном путу од радне експлоатације, преко сексуалне елсплоатације и трафикинга. Осим видео спота, одрађен је и кратак џингл за радио емитовање са кратком и ефектном превентивном поруком против трговине људима, сексуалне и радне експлоатације са промоцијом два СОС телефона која функционишу у оквиру ЦЖЛ“, навела је Даниловић.

У склопу пројектних активности, како је казала, које подразумијевају медијску кампању, израђени су и флајери /информатори, као и четири студије случаја, а биће организоване и двије једнодневне конференције за представнике институција са експертима из области трговине људи и сексуалне експлоатације у Подгорици и Бару.

„Једна од активности пројекта се односи на организовање перформанса на градским пунктовима на датуме који обиљежавају борбу против трговине људима. За ту прилику ће се дијелити промо мазтеријал који је посебно дизајниран и одштампан за ову сврху“, казала је Даниловић.

Поручила је да грађани могу позвали СОС телефон за жртве трафикинга 11 66 66 и СОС телефона за жртве сексуалног насиља 020/ 250 – 750 уколико сумњају на трговину људима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest