ДФ: Повући из процедуре Закон о одузимању имовинске користи

фото: ДФ

Демократски фронт позива предлагаче закона о измјенама и допунама Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном дјелатношћу да га повуку из процедуре и омогуће да Скупштина Црне Горе донесе нови закон уз подршку што већег броја посланика, саопштио је посланик ДФ-а Јанко Милатовић.

фото: ДФ

„Битно је да имамо текст закона који ће да испуни очекивања грађана и буде примјењив тако што би омогућио да милијарде евра опљачканог новца, који се данас налази код крађи склоних појединаца, буде враћен у Црну Гору. То би допринијело опоравку финансијског система и ублажило удар економске кризе. Предложене измјене и допуне овога закона дјелују неозбиљно, као да је неко хтио да се имовина овдашњих тајкуна не може провјерити и одузети“, казао је он у саопштењу за медије.

Према његовим ријечима, сви су у Црној Гори упознати са тим колико су истакнути представници бивше власти, „скопчани са мафијом, узимали шаком и капом од народних пара. Нјихове комшије добро знају шта су некада имали, а са чиме сада располажу. То богатство није резултат рада, ни идеје, нити било каквог новог открића. Није у питању ни наследство јер у Црној Гори, након 1945. године, није се имало баш шта наслиједити. Значи, то је резултат незаконитог богаћења, пљачкања грађана Црне Горе, отимања државне имовине и, свакако, криминалних радњи које су повезане са стварањем тог енормног богатства“.

Он каже да постоји читав низ начина како да се утврди конкретна имовина са којом располажу црногорски тајкуни и криминалци.

„Стога би било важно да се новим законом одабере један од тих модела, како би потом, у веома јасној законској процедури, народу било враћено оно што је опљачкано од њега. Након рушења Берлинског зида, Црна Гора није исправила историјске неправде које су чињене од стране претходног режима, него су поједини припадници те старе политичке елите злоупотребили моћ власти и уз помоћ криминала похарали ову земљу и њене грађане. Зато је неопходно овим законом вратити осјећај за правду и правичност, чиме би увјерили већинску Црну Гору да се лоповлук и злоупотреба државне моћи не могу исплатити, односно да се на таквим стварима не може градити властита срећа“, наводи се у саопштењу.

Како каже, Демократски фронт још једном апелује да се најозбиљније приступи овом питању и да обећање о решавању овог проблема оних који су недавно конституисали власт не буде само једна од празних порука.

„Да не буде само памфлет којим су жељели да се допадну опљачканим и осиромашеним грађанима у времену док још нису били зграбили власт у своје руке. А онда кад су то учинили, да се окреће друга страница и покушава пласирати фраза да је то „немогуће урадити“, да је то „сложена правна материја“ и да кроз овакве предлоге изгласају нешто што је непримјењиво, а кривци остану некажњени“, закључено је у саопштењу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest