Дјечаци у Црној Гори су гојазнији од дјевојчица у свим узрастима

Вријеме читања 2 минута

У Црној Гори гојазан је сваки трећи дјечак, односно свака четврта дјевојчица, показали су резултати вишегодишњег мониторинга тјелесне композиције који се спроводи на Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета Црне Горе. 

Фото: Envato

Дјечаци у Црној Гори су гојазнији од дјевојчица у свим узрастима, а гојазност, и код дјевојчица, и код дјечака је на нижем нивоу у предшколском узрасту, док са поласком у школу расте.

Прелиминарни резултати овог истраживања указују да је здрави стил живота код дјеце изузетно нарушен и да родитељи, код куће, и наставници, у школама, морају имати кључну улогу у мијењању лоших навика када је ниво физичке активности, исхрана и вријеме проведено пред екранима у питању.

Овим истраживањем је, у протекле три године, било обухваћено 4. 565 дјеце, узраста од 5 до 12 година, а мјерења су спроведена на територији цијеле Црне Горе, у репрезентативном броју школа из све три црногорске регије.

Доцент на факултету Бојан Машановић објашњава да током школовања гојазност једно вријеме расте, да би се снизила до дванаесте године, када је на сличном нивоу као код предшколараца оба пола.

– Са друге стране, прекомјерна ухрањеност има сличан тренд и када је пол и узраст у питању. Интересантно је да је неухрањеност на сличном нивоу као и гојазност, тако да би и њу требало озбиљно схватити. На крају, вриједно је истаћи да, ипак код дјеце у Црној Гори доминирају дјеца са нормалном ухрањеношћу, што се јасно може уочити на графиконима- наводи он.

Поручио је да их чека велики посао који се огледа у детаљној анализи и тестирању раније постављених хипотеза, као и објава научних чланака у реномираним научним часописима

– Требало би, у сарадњи са Министарством финансија и социјалног старања, размотрити неочекивано висок проценат неухрањене ђеце, и поново отворити расправу о „заборављеном“ проблему који је био горући у 21. вијеку а, који може бити, искључиво узрокован социјалном компонентом – закључује Машановић.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest