DOM NIJE PREUZEO DIJETE KOJE JE ZLOSTAVLJAO OČUH: Oglasile se institucije o slučaju

Printscreen
Iz Udruženja Zemlja djece u BiH javnosti su uputili apel, navodeći da nadležne institucije ne žele preuzeti 13-godišnju žrtvu koju je zlostavljao očuh.

Međutim, iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli tvrde da je riječ o dječaku koji je teško povrijedio njihovog zaposlenika, a nanio je povrede i drugoj djeci.

Iz Udruženja Zemlja djece u BiH sinoć su naveli da Centar za socijalni rad iz Srebrenika, kao ni Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ne žele preuzeti brigu o 13-godišnjem djetetu, žrtvi zlostavljanja od očuha.

S druge strane, iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ističu da je riječ o maloljetniku koji je nanio tjelesne povrede jednom od njihovih zaposlenika, zbog kojih je on završio u UKC-u Tuzla i na dugotrajnom bolovanju, i to dok je obavljao djelatnost u najboljem interesu djeteta.

– Pomenuti maloljetnik je nanosio fizičke i psihičke povrede drugoj djeci sa kojom je boravio u odgojnoj porodici, kao i grubu materijalnu štetu samoj ustanovi. Iako se spomenuti maloljetnik tretira kao ‘dijete povratnik’ koji je kršio propise i akte Prihvatilišta za djecu i Doma, Centar za socijalni rad Tuzla je pokušao ponovo smjestiti istog u Prihvatilište za djecu Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u nekoliko navrata – ističu iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli te dodaju:

„Uprkos činjenici da Prihvatilište za djecu nije adekvatna usluga za prijem maloljetnog i ne može odgovoriti zahtjevima za poboljšanje njegovog stanja obzirom na njegove dijagnoze. Neshvatljiva je činjenica da je Centar za socijalni rad Tuzla koji ima najviše djece koju su smjestili u Prihvatilište za djecu i Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla zaslijepljen željom da se ‘rješi’ brige o maloljetnom na način da stavi sedamdeset štićenika koji su u Prihvatilištu za djecu i samom Domu u životnu opasnost, a pomenutog maloljetnika neadekvatno da zbrinu“.

Kako dalje navode, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla je od 16. do 18. januara 2024. godine uprkos svemu sa čim su se suočili sa maloljetnikom ranije, ipak u najboljem interesu djeteta pružio smještajni kapacitet koji su osiguravali pripadnici policije, sve u nadi da će nadležni Centar za socijalni rad iznaći rješenje i adekvatno ga zbrinuti.

– U međuvremenu Centri za socijalni rad Srebrenik i Tuzla su utvrđivali nadležnosti i ništa dalje nisu uradili. Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, uvidjevši da se stvari ne pomjeraju sa mrtve tačke, upućuju dopis Centru za socijalni rad Tuzla 17. januara 2024. godine u kojem su naveli činjenice i argumente potkrijepljene uputstvom za postupanje u Prihvatilištu Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, koji jasno i nedvojbeno potvrđuje stav Doma da maloljetnik ne može biti primljen, a ni zadržan u Prihvatilištu za djecu – ističu iz tuzlanskog doma.

Kako kažu, nakon što su se svi nadležni za slučaj oglušili, a Centar za socijalni rad Tuzla pokušao prisilno izvršiti smještaj djeteta i prisiliti upravu doma da prekrši akte Prihvatilišta za djecu i doma koji su na snazi, štićenici doma kada su saznali da se pokušava useliti maloljetnik koji im je nanio fizičku i psihičku bol i patnju i pred njihovim očima tjelesno povrijedio njihovog odgajatelja, djeca Doma su se uznemirila uz plač i strepnju.

– Trideset zaposlenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla sa predstavnikom sindikata i uprave su se samoinicijativno ujedinili u cilju zaštite štićenika doma u kojem su smještene i bebe, te su se 19. januara okupili u domu u večernjim satima kao podrška zajedničkom stavu da se u prvom redu zaštite djeca koja su u Prihvatilištu za djecu i domu i da se ne dozvoli prijem maloljetnog djeteta i nasilno kršenje akata i propisa ustanove – naglašeno je.

Iz doma navode da će ova ustanova i dalje raditi u skladu sa zakonom, svojim internim propisima i u najboljem interesu djece.

– Javnost takođe moramo upoznati sa činjenicama da je Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u posljednje vrijeme pod konstantnim pritiscima, kako od raznih inspekcija koje do sada nisu dolazile, ali i od političkih aktera koji na sve moguće načine pokušavaju preko ustanove koja se brine o najosjetljivijoj kategoriji društva dobiti određene političke poene i ustupke – tvrde iz doma.

S tim u vezi, kako zaključuju, ne bi bili iznenađeni da se i ova situacija pokušava ispolitizovati i napraviti od Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla „poligon“ za političke obračune, što je sa njihove strane, kao uposlenika ove ustanove iz oblasti socijalne zaštite, potpuno neprihvatljiv pristup problemima koji ih tište.

(ATV)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest