ЏОКЕР СЕ ВРАЋА ОПАСНИЈИ НЕГО ИКАДА

Малвер „Joker“ који је прије пар година био уочен унутар апликација на мобилним уређајима и за којег се мислило да је проблем ријешен, поновно се вратио. Сад прави још већу штету за кориснике.

Године 2019. први пут се појавио малвер под називом „Joker“. Користио је скривени спајвере у апликацијама како би кориснике паметних телефона пријавио на скупе претплате. Гугл је апликације које су имале скривени спајвере склонио из „Play Store“-а. Епл их је такође блокирао на својим уређајима. Корисницима уређаја се савјетовало да исте апликације уклоне са својих уређаја.

„Joker“ се у међувремену опет вратио и сад може направити велику штету у мобилним телефонима које зарази. Он инсталира скривени спајвере и врхунског „dialler softver“ који кориснике без њиховог знања пријављује за скупоцјене мјесечне претплате.

Неки од корисника жртава открили су да мјесечно плаћају и преко 250 еура за лажне претплате.

Стручњаци из компаније за сајбер безбједност „Quick Heal Security Lab“ тврде да је „Joker“ који се вратио много опаснији и да може приступити порукама, контактима и другим личним информацијама корисника које се налазе на њиховим паметним телефонима.

Полиција у Белгији већ је упутила упозорење грађанима те земље, савјетујући им да исте апликације уклоне са својих уређаја, док их је Гугл истовремено повукао из „Play Store“-а.

Апликације које у себи садрже „Joker“ су:

  • Auxiliary Message
  • Element Scanner
  • Fast Magic SMS
  • Free CamScenner
  • Go Messages
  • Super Message
  • Great SMS
  • Travel Wallpapers


У препорукама се истиче да корисници требају апликације да преузимају искључиво са „Play Store“-а, а не са непознатих страница. Потребно је да искључе опцију у поставкама која дозвољава инсталације из непознатих извора. Исто тако, корисници би требали да читају искачуће поруке које им упућује сам Андроид систем прије него прихвате или дозволе нова правила у поставкама.

Извор: ITMixer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest