Еди Рама: Не можемо више да чекамо ЕУ, морамо напријед кроз “Отворени Балкан”

Вријеме читања 2 минута

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас да су се Албанија, Србија и Северна Македонија одлучиле на иницијативу „Отворени Балкан“, јер више не могу да чекају на обећања из Европске уније.

У онлајн обраћању на политичком панелу у оквиру конференције „Отворени Балкан“ у Скупштини Србије, Рама је рекао да привреде у региону на ову иницијативу чекају дуго и да ће она кроз отворене границе за робу, услуге, људе и капитал омогућити бржи економски развој све три земље.

“Рекао бих да смо сада у фази иницијативе када почињемо конкретно да радимо неке ствари, последњих неколико сједница направили смо важне кораке који ће бити конкретизовани у децембру на самиту у Тирани потписивањем споразума и то ће значити да ћемо олакшати услове рада за компаније и људе који имају проблема због граница и бирократије, рекао је Рама.

Он је истакао да покретачи иницијативе „Отворени Балкан“ не треба да „троше вријеме“ на убјеђивању других економија у региону да јој се прикључе и да их убјеђују о томе колико је она вриједна.

То је за нас очигледно, зато смо и дио ове иницијативе. Поносан сам на то што су кораци које ми предузимамо такви да заиста имају велики утицај на грађане, на људе који производе, који извозе… – рекао је Рама.

Објаснио је да су три земље одлучиле да покрену ову иницијативу, јер су, додаје, кроз Берлински процес виђели које су све кораке преузели.

Међутим, Западни Балкан се у тој иницијативи на неки начин ‘саплео‘, и тај процес је постао нека врста приче која нема краја. Примијетили смо да сви ти скупови и декларације које се доносе у оквиру Берлинског процеса, да се у практичном животу ништа од тога не дешава – рекао је Рама.

Највећи проблем је, указује он, што све земље Западног Балкана нису могле да пронађу консензус и да „све свима одговара“.

Не можемо да чекамо ни на ЕУ, они могу да обећају нешто, па да не испуне, па опет да обећају, па да не испуне, то је на њима… Ми не можемо више да чекамо, морамо да идемо напријед – рекао је Рама.

Истакао је да ова иницијатива није стварање нове Југославије или утешна награда за чланство ЕУ, већ да она допуњује европске интеграције, а то значи да ће чланице „Отвореног Балкана“ бити спремније када дође вријеме за чланство у ЕУ и да ће у ЕУ моћи да приступе као цјелина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest