Ево ко је принцеза по којој би требало да се зове ауто-пут у Црној Гори: Ксенија је била прва жена која је возила ауто на Балкану

Први аутопут у Црној Гори од 40 километара који је отворен 13. јула требало би да се зове по принцези Ксенији.

Велику пажњу изазвао је предлог да се први аутопут у Црној Гори зове по принцези Ксенији Петровић Његош.

Ксенија Петровић Његош важила је за веома образовану, интелигентну и даровиту жену. Рођена је 22. априла 1881. године на Цетињу као десето дијете и осма кћер краља Николе Петровића Његоша и Милене Петровић. Важила је и за најљепшу међу сестрама.

Тврди се и да је била врло посебна за време у ком је живјела. Остала је упамћена по томе што је била прва жена на Балкану која је возила аутомобил, и као једина принцеза која се бавила фотографијом у том времену.

Своје високо образовање стекла је баш на двору, за разлику од остале дјеце краља Николе и Милене која су своје образовање стекли у иностранство.

Није била удата, и поред многих просаца које је имала. Само неки од њих били су српски краљ Александар Обреновић, грчки принчеви Никола, Ђорђе и Андреј, као и бугарски цар Фердинанд. У то доба била је то чудна одлука коју је донијела краљева кћи, јер су све њене сестре биле удате за неког из краљевске породице широм тадашње Европе.

Била је вриједна млада жена која је на двору је обављала многе послове. Није била једна од оних којој је било тешко да ради. Била је члан многих хуманитарних друштава у којима је обављала многе хуманитарне послове. У тешким временима, која је обиљежио рат била је од велике помоћи народу у Црној Гори, избјеглицама и дјеци, али прије свега својој породици.

Била је прва принцеза која се у том времену бавила фотографијом. Апарат је стално био уз њу, биљежила је многе детаље из свог живота. Многе слике су осликавале њен живот и неприлике које су је задесиле. Била је и члан бечког друштва за фотографију.

Иако рођена као принцеза на двору, за Ксенију се не може рећи да је имала лагодан живот.

Године 1916. напушта Црну Гору са својом породицом. Одлази у Француску, а потом у Италију. Све вријеме је била уз оца и мајку, као и најмлађу, такође неудату, сестру Вјеру. Све до 1921. године док њен отац није преминуо, била је неко ко је био од велике помоћи свом оцу, одлучивала је о многим државним питањима, и била је главни политички савјетник свом оцу.

Трудила се да очува част своје породице и у много тешким временима. Чак и кад је запала у сиромаштво подносила га је достојанствено и поносно. Била је веома храбра и јака жена.

Принцеза Ксенија преминула је 10. марта 1960. године у Паризу и то након 44 године прогнанства, у својој 80. години живота.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest