EVROPSKI CENTAR ZA MONITORING DROGA: Kavački klan i u biznisu sa heroinom

Foto: jujtunb printskrin/ Insajder Video

Klanovi iz Zapadnog Balkana igraju ključnu ulogu u višestrukim oblicima teškog i organizovanog kriminala, uključujući šverc droge i oružja, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima, piše u izvještaju Evropskog centra za monitoring droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA).

Ističe se da je 2021. godine demontirana slovenačka ćelija kavačkog klana, koji je bio umiješan u 81 zločin, uključujući krijumčarenje heroina, kokaina, kanabisa i oružja, što im je, prema podacima EMCDDA, donijelo prihode od oko dva miliona eura.

Maloprodajno tržište heroina procijenjeno je na najmanje 5,2 milijarde eura u 2021. godini, sa procijenjenim milionom visokorizičnih korisnika u EU.

“Iako je tržište heroina uglavnom stabilno, postoji neizvjesnost u pogledu uticaja političke i bezbjednosne situacije koja se razvija u Avganistanu, ključnom izvoru heroina za EU. Postoji i potencijal za promjene u obrascima ponude i upotrebe droge. Trgovina i distribucija heroina je glavna aktivnost za neke kriminalne mreže koje djeluju u Evropi i koje se oslanjaju na dobro uspostavljenu infrastrukturu i kontakte”, piše u izvještaju EMCDDA.

Dodaje se da neke kriminalne mreže, koje su aktivne u trgovini heroinom na balkanskoj ruti, takođe nabavljaju oružje iz zemalja Zapadnog Balkana, gdje je ono lako dostupno.

Tužilaštvo Slovenije podiglo je optužnicu protiv 28 osoba u toj državi, tereteći ih da su radili za crnogorski “kavački klan” na planu međunarodne trgovine drogom.

Prema pisanju lista “Večer”, tužilaštvo je sačinilo optužnicu na oko 630 strana.

“Ovo vatreno oružje se zatim krijumčari u zemlje u EU, često kao dio pošiljki više roba ili skriveno u vozilima, slično načinu na koji se švercuje heroin (Europol, 2022). 2021. godine demontirana je ćelija klana Kavački. Ovo je uslijedilo nakon preko 20 pretresa objekata u Ljubljani, Kopru, Kranju i Mariboru”, piše u izvještaju.

Ističe se i da je droga transportovana iz Španije i Holandije u Sloveniju, za dalju distribuciju u Austriju, Hrvatsku, Njemačku i Italiju, dok je vatreno oružje prebačeno iz Slovačke u Sloveniju, Srbiju i Holandiju.

Dodaju, pozivajući se na MUP Republike Slovenije, da je kriminalna grupa komunicirala preko šifrovane Sky platforme.

U izvještaju EMCDDA-a se navodi i da su ove mreže, zasnovane na povjerenju, a često kroz etničku pripadnost ili rodbinske veze, evoluirale i postale izuzetno fleksibilne kroz proces stalnog prilagođavanja u pokušaju da minimiziraju rizike i maksimiziraju profit.

“Pored toga, čini se da kriminalne mreže koje potiču iz regiona Zapadnog Balkana ili su povezane sa njim zadržavaju svoju ulogu u snabdijevanju i distribuciji heroina u EU. Iako neki mogu biti uključeni u trgovinu heroinom na veliko u EU, čini se da je većina aktivna u trgovini i distribuciji širom država članica EU, ili u pružanju logističkih usluga, kao što su skladištenje i transport. Ove kriminalne mreže su takođe povezane sa drugim aktivnostima trgovine drogom i velikim prometom vatrenog oružja u EU”, piše Evropski centar.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest