Evropski komesar poručio Masku: Tviterova ptica će letjeti po našim pravilima

Evropski komesar je na Tviteru postavio hešteg DSA, što je akronim za Zakon o digitalnim uslugama, koji je odgovoran za brzo suzbijanje nelegalnog sadržaja na internetu, poput govora mržnje

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je multimilijarderu Ilonu Masku, koji je 28. oktobra kupio Tviter, da će ova društvena mreža u Evropskoj uniji funkcionisati po pravilima Unije.

EU zazire od mogućnosti da „apsolutni branilac slobode govora“, kako je sebe nazvao Mask, ne pretvori Tviter u platformu za govor mržnje. Nakon što je najbogatiji čovjek na svijetu poslije kupovine rekao da je „ptica (što je Tviter logo) oslobođena”, Breton je rekao da će u Evropi „ptica letjeti po našim pravilima”.

Evropski komesar je na Tviteru postavio hešteg DSA, što je akronim za Zakon o digitalnim uslugama, koji je odgovoran za brzo suzbijanje nelegalnog sadržaja na internetu, poput govora mržnje.

Mask je obećao da ova društvena mreža neće postati „besplatni pakao u kome možete reći bilo šta bez posljedica“. On je Bretonu odgovorio da se slaže sa svime što je rekao, piše spoljnopolitički magazin Politiko.

Podsjećamo, Mask, koji je i na čelu Tesla i SpaceKs-a, kupio je Tviter za 44 milijarde dolara. Prvobitno je to namjeravao da uradi prije nekoliko mjeseci kada je takođe bio spreman da plati 44 milijarde dolara. Nedugo zatim se predomislio, raskinuo kupoprodajni ugovor i zbog toga ga je Tviter tužio i tražio da završi kupovinu.

Kao jedan od razloga za odustajanje od kupovine Mask je istakao da je Tviter naveo netačan broj botova na ovoj društvenoj mreži. On, kao i njegovi advokati, tvrde da je kompanija dovela investitore u zabludu dajući im netačne podatke o akcijama.

Tviter je to demantovao i naveo da su navedene izjave rezultat neshvatanja kako se botovi i lažni nalozi pronalaze na ovoj društvenoj mreži. Naveli su da je Mask odustao od kupovine u trenutku kada je cijena akcija Tvitera počela da opada.

Mask je zatražio produženje početka suđenja nakon tužbe Tvitera, prenosi američka televizijska kompanija CNBC. Međutim, ipak je odlučio da ode u kupovinu.

Izvor: Dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest