FIDELITY CONSULTING PONOVO RASKRINKAO PROGRAM EVROPA SAD 2! Narodu pričaju da će povećati plate, a Svjetskoj banci rekli da od toga nema ništa!

Foto: jutjub printskrin/ Al Jazeera Balkans

I dok još crnogorska javnost još uvijek ne zna ništa o fisklanoj strategiji koja se najavljuje kao spasonosno rješenje koje će odgonetnuti misteriju zvanu Evropa sad 2, prestavnici ministarstva finansija u Beču jasno prezentuju kriterijume fiskalne strategije i izvršenja budžeta.

Naime, na konferenciji: „Fiskalna pravila i fiskalni savjeti — Jačanje fiskalnog upravljanja na Zapadnom Balkanu“ koja je održana u Beču od 18-20. decembra 2023. godine, jasno su prezentovani sljedeći kriterijumi fiskalne strategije i izvršenja budžeta (pogledajte sliku):

Foto: Printskrin

1. Tekući izdaci i transferi iz budžeta neće biti veći od tekućih prihoda i donacija;
2. Odnos duga i BDP-a neće preći 60%.

U prevodu: nema ništa od ukidanja doprinosa za penzije a samim tim ni povećanja plata od 25% za sve zaposlene u Crnoj Gori od 01.01.2025 godine kao što nema ništa od dostizanja pune zaposlenosti od istog datuma.

Dakle, dok se crnogorskoj javnosti jeftino pokušava prodati još jedno odlaganje reformi kroz pripremu Fiskalne strategije, predstavnicima Svjetske banke se jasno ukazuje da od navedenih obećanja, koja su osnova programa ES2, nema ama baš – ništa.

I još nešto: nema ništa od obećanog godišnjeg kapitalnog budžeta, teškog 900 miliona evra.

Ko hoće da se kladi protiv nas, dajemo dobru kvotu, prenosi „Borba“.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest