Фреди Меркјури: 30 година од смрти

Вријеме читања 2 минута

„Можете имати све на свету и још увек бити најосамљенији човек, а то је најгора врста самоће. Успех ми је донио идолопоклонство света и милијoне фунти, али то ме спречило да имам једну ствар коју сви требамо: трајну љубавну везу.“ – Фреди Меркјури

Фото: Wikimedia-commons

Музичар, текстописац и певач групе Queen, који је пркосио конвенционалним ставовима, Фреди Меркјури преминуо је од пнеуномије, на данашњи дан 1991, у својој вили у Кенсингтону, у 45. години живота.

Свет се осамдесетих година прошлог века упознао са сидом, новом болешћу имуног система. Преносећи се сексуалним путем врло брзо се проширила и међу геј популацијом.

Према речима његовог партнера Џимија Хатона, Фредију је болест дијагностикована у априлу 1987. године.

Овај харизматични, енергични певач снажног вокала своју болест крио је од јавности, покушавајући да своје најближе заштити од медија, премда су неки од његових љубавника јавно признали да су оболели.

Иако је годинама болова, одбијао је да узима лекове. Физички изглед му се променио и изостајао је са концерата. Ипак, радио је и на измаку снаге, а касније су остали чланови бенда сређивали звук песама.

Свог менаџера позвао је, 22. новембра 1991, да да изјаву за јавност поводом свог стања. Само дан касније, и дан пре смрти, објављено је саопштење у којем је потврђено да је неколико година позитиван на ХИВ.

Сахрањен је 27. новембра. Иако годинама није исказивао религиозност, церемонију је обавио зороастрички свештеник. У складу вере својих родитеља Фреди је кремиран.

О томе шта се десило са пепелом не зна се ништа, јер је тестаментом обавезао бившу вереницу Мери Остин да се побрине за пепео и никада јавно не саопшти шта је са њим урадила.

Његов партнер Џими Хатон, са којим је провео последњих седам година, наследио је мали део новца, док је огромно имање и велику своту новца оставио Остиновој. Тестаменом је трајно збринуо и своје родитеље и сестру.

Почетком 2013. године на гробљу у Западном Лондону пронађена је плоча са натписом: „У спомен на Фарока Балсара 5. септ. 1946-24. нов. 1991. Увек ћу бити уз тебе својом љубављу. М“. Фанови су потпис словом М повезивали са Мери. Ипак, до данас није званично потврђено да се урна са пепелом славног певача налази испод те плоче.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest