Главни град бројним активностима обиљежава Европску недељу урбане мобилности

Вријеме читања < 1 минут

Вечерас су на Тргу независности биће организовани спортски и забавни програм, а након тога, у Бокешкој улици, уприличена је изложба фотографија „Стара Подгорица“, аутора Менсута Крпуљевића.

Фото: Mediabiro

У 20 часова, на платоу између зграде Скупштине Главног града и Народне библиотеке „Радосав Љумовић“ грађани су имали прилику да погледају пројекцију филма „Bikes vs Cars“ режисера Фредерика Гертена.

Филм приказује глобалну кризу чији су симптоми климатске промјене, убрзна потрошња природних ресурса и градови преплављени аутомобилима.

Бицикло је одличан инструмент за промјене и за развој бољих и хуманијих градова.

Аутор изложбе „Стара Подгорица“ Менсут Крпуљевић рекао је да је ово све један лијеп разлог да се грађани присјете старе Подгорице.

„Она је заиста била у тренду оног времена и покушавала је да прати савремене токове живота европских градова“, рекао је Крпуљевић.

Он је подсјетио да се бицикло у Црној Гори појавило крајем 19 вијека, а већ почетком 20. вијека на Цетињу се оснива бицклистички клуб.

„Бицикло је било јако присутно посебно у периоду прије рата“, казао је Крпуљевић.

Међутим, како каже, рат је успорио развој много чега у старој Подгорици.

„Са изградњом новог града, саобраћајница, стварањем материјалних могућности бицикло је било саставни дио живота у Подгорици“, рекао је Крпуљевић.

Извор: Mediabiro

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest