Гориво ће поскупјети од 10 до 18 центи

foto: pogled.me

Влада је искористила своjе законске могућности за смањење акцизе за 50 одсто и наредно повећање не може бити ублажено, осим ако не дође до измjене закона у Скупштини, казао је Стриковић

foto: pogled.me

Како сада стоје ствари на свјетском тржишту нафте, готово сигурно ће доћи до поскупљења готових производа на тржишту Црне Горе приликом наредног обрачуна коjи треба да буде 20. јуна, а коjи ће се примjењивати дан касније, саопштио је савјетник за анализу и испитивања тржишта у Удружењу нафтних компанија Црне Горе Драшко Стриковић.

– Тада ће бити познати сви берзански параметри, као и параметри курса еура према долару, коjи према прелиминарним подацима показуjу значаjниjе поскупљење. Циjене би требало да поскупе за бензине од осам до 10 центи по литру, док за еуродизел и лож уље циjене би могле порасти од 16 до 18, а то ће зависити од кретања деривата током ове седмице – казао је Стриковић за „Дан“.

Он је истакао и да, како jе Влада искористила своjе законске могућности за смањење акцизе за 50 одсто, наредно повећање не може бити ублажено, осим ако не дође до измjене закона, за шта jе потребна одлука у Скупштини.

Након умањења акциза цијена горива у Црној Гори нижа је од регионалног просјека, према подацима Министарства капиталних инвестиција. Цијена еуросупера 95 тренутно је 1,65 еура, док је цијена еуродизела 1,58 еура.

Цијене горива драстично су порасле од почетка рата у Украјини и увођења санкција од стране Европске уније Русији.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest