Грађани се масовно лијече код приватника

Фото: Printscreen/rtcg

Готово 300 пацијената дневно посјети једну од приватних клиника у Црној Гори. Тако не изненађује податак да је један ланац клиника и лабораторија само прошле године приходовао више од 3 милиона еура. Код приватника се, како поручују љекари највише лијече грађани с приморја и из централног дијела државе. Они који су принуђени да плаћају те услуге поручују да за здравље ништа није скупо.

Кад нешто заболи Анђелу Косић, помоћ углавном потражи у приватним клиникама и лабораторијама, пише ртцг.

„Принуђени смо то због гужви, не можемо да чекамо ред, онда не можемо да добијемо адекватну његу и принуђени смо да плаћамо услуге приватног здравство да би се на крају излијечили“, казала је Анђела.

Сума коју понекад мора да издвоји, каже Анђела није мала.

„Ако пођемо од тога да је обичан преглед у приватној здравственој установи од 20-ак еура, па ви оцијените која је то сума на крају године“, додаје Анђела.

Да грађани масовно користе здравствене услуге приватних ординација и лабораторија говори податак доступан на сајту пореске управе. Само један ланац клиника и лабораторија 2021. остварио је добит од више од 3 милиона еура, што је чак 10 пута више у односу на 2020.

У другој клиници која послује на приморју и у централном дијелу Црне Горе кажу да половина тамошњих грађана користи услуге приватника.

„Просјечно између 200 и 300 прегледа урадимо дневно, и плус лабораторијске услуге, то буде око 15 хиљада услуга медицинских мјесечно. Тако да то буде 100.000 услуга медицинских годишње“, казао је Раде Калуђеровић.

Калуђеровић каже да услуге приватних клиника не траже само грађани са дубоким џепом.

„Осим добростојећих људи, код нас долазе и они који нијесу добростојећи“, додао је Калуђеровић.

Грађани са којима смо раговарали кажу да су и поред тога што иду код приватника, задовољни услугом у државним здравственим установама.

Из Министарства здравља су нам саопштили да у овом тенутку немају податке о броју приватних клиника и лабораторија које послују у Црној Гори. Наводе да је у току израда регистра приватних здравствених установа.

Извор: ртцг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest