Хаос у поморском транспорту

Тренутно готово 600 бродова чека на истовар, односно утовар робе пред највећим свјетским лукама, што је двоструко више него почетком године.

Готово стотину бродова усидрено је испред контејнерских лука у Хонгконгу и Шенџену због чега драстично расту цијене свих врста робе у Европи и Америци, а што је посљедица огромног пораста трошкова транспорта робе, пише Финанциал Тимес.

Најгоре је у јужној Кини гђе је протекле седмице луке на два дана затворио и тајфун који је погодио то подручје. Колико је пандемија утицала на глобални поморски превоз говори чињеница да је један случај заразе у августу затворио терминал Нингбо, изван Шангаја на чак двије неђеље.

“Ланци снабдијевања су погођени су са свих страна и срушили су се на досад невиђен ниво”, рекао је Симон Хеанеy, аналитичар поморске консултантске куће Дрењрy. “Проблеми су много дубљи од онога што видите у лукама”, додао је.

Повећана потражња за потрошачком робом, поремећаји у реду пловидбе контејнерских бродова изазвани пандемијом, те недовољан број лучких радника и возача камиона резултирали су све дужим чекањем на укрцај и искрцај.

Проблеме додатно продубљује и то што дио бродова долази на одредиште касније него што је предвиђено, а што онда ремети пословање у цијелом ланцу отпремања робе. Поремећаји у ланцима снабдијевања тако се одражавају и на раније споменуте цијене бродског превоза.

Просјечна глобална цијена превоза 40-стопног контејнера сада је близу 10.000 долара, три пута више него почетком године, те чак 10 пута више него прије пандемије, показују подаци Фреигхтоса.

Неки очекују да ће загушење у поморском теретном превозу потрајати најмање до кинеске Нове године у фебруару 2022. године, а неки сматрају да би криза могла потрајати и дуже него што се очекивало, посебно ако временске прилике буду неповољне и ако се догоди још који пробој вируса у кинеске луке.

Број дана чекања на искрцај у највећим свјетским лукама је порастао, а због недовољног броја возача теретних возила и загушених речних теретних линија прекрцане су контејнерима које нема ко да одвезе.

Крајем прошле седмице Феликстоу је била најзагушенија британска лука. Маерск је стога дио терета за Британију преусмјерио у европске луке одакле може бити пребачен на мање бродове.

Боља ситуација није ни на америчкој западној обали. Иако је број бродова који чекају испред пацифичких лука пао с рекордних септембарских 76 на садашњих 57, недовољан број лучких и транспортних радника довео је до 12-дневног чекања. Међутим, америчке луке су и тренутно убједљиво најнеефикасније на свијету.

Проблем у америчким лукама је толико озбиљан да је предсједник Џо Бајден затражио повећање капацитета од жељезничких и путних превозника, те лука. Велике компаније попут Волмарта и УПС најавиле су да ће се додатно ангажовати у бржем отпремању робе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest