Хоће ли бијег са друштвених мрежа учинити да се осјећамо боље?

Дуга је листа познатих личности које су посљедњих година направиле дужу паузу од друштвених мрежа, укључујуц́и музичара Еда Ширана, поп звијезду Бритни Спирс, пјевачицу Мајли Сајрус, глумицу Селену Гомес и пјевача Джастина Бибера, јер су сви били у фази такозване дигиталне детоксикације, односно ослобађања од дигиталног „отрова“.

Како пише Дојче веле (Деутсцхе Wелле – ДW), разлози су били веома различити – превише коментара мржње, превише времена пред монитором, умор од глуме за друштвене мреже.

Друштвене мреже су спорне и у политици. Нјемачки министар економије Роберт Хабек напустио је Твитер 2019. и није се вратио, иако други политичари ту платформу користе готово сваког сата како би изнијели своје мишљење.

„Била је то једна од најмудријих одлука које сам донио у животу“, рекао је Хабек. На свом блогу тада је написао – „Твитер је агресиван као ни једна друга друштвена мрежа и ни на једном другом медију нема толико мржње, злобе и говора мржње“.

Жеља за дигиталном паузом велика је и код осталих корисника. Према истраживању дигиталног удружења Битком, десет одсто људи у Нјемачкој ове године жели да поново проводи више времена ван мрежа, а око 43 одсто је то раније вец́ чинило, како би се поново боље осец́али.

Бројне студије су се бавиле ефектима Инстаграма, Твитера и осталих – али одговори ниијесу баш тако јасни као што се мисли.

Универзитет Бат је у анкети овог прољец́а открио да дигитална пауза од само једне седмице побољшава опште стање и смањује анксиозност и депресију. Чињеница да су резултати били овакви, могла би да буде у вези и начином истраживања. Учесници су унапријед морали да пристану да неће користити друштвене мреже недјељу дана, и тако су можда били више мотивисани да направе паузу.

Друге студије такође виде везу између времена проведеног на мрежама и депресије. Медђтим, каже се да је тешко доказати шта је било прво. Могуц́е је да људи са тенденцијом ка депресији користе друштвене мреже чешц́е од других.

Илустрација Илустрација (Фото: Пиxабаy)
Друге студије, попут оне Универзитета у Абу Дабију из 2019, показале су негативне посљедице дигиталне детоксикације. Учесници су пријавили стрес и усамљеност током апстиненције на друштвеним мрежама.

„Важно је да сами одлучујемо колико дуго смо на мрежама и шта тамо радимо, и да нас не привлаче други људи и механизми, као што су поруке и подсјетници“, рекла је за ДW Кристин Лангер из иницијативе „Погледај“.

Утицај друштвених мрежа увијек зависи од личности корисника, додала је она.

Док неки профитирају од друштвених мрежа, други осјец́ају притисак и завист према другим корисницима којима наводно иде боље у животу него њима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest